Vosganian: Opt investitori interesaţi de Cupru Min. Patru sunt companii de top

| 18 iun, 2013

Un număr de opt scrisori de intenţie au fost depuse pentru procedura de privatizare a Cupru Min, iar jumătate dintre ofertanţi sunt companii aflate între primele zece din lume, a anunţat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

"Opt scrisori de intenţie au fost depuse pentru Cupru Min, din care patru sunt companii aflate în primele zece din lume. Din păcate, o zonă de prelucrare nu poate fi gândită decât dacă extracţia de cupru creşte şi introducem în circuit Baia Mare, Abrud şi Moldova Nouă. Cupru Min, în situaţia în care vom reuşi să semnăm acest parteneriat, va avea o producţie în creştere", a afirmat Vosganian.

Ministerul Economiei a publicat, în data de 24 mai, anunţul de intenţie pentru atragerea de investiţii la societatea Cupru Min Abrud, document în care se estimează că modalitatea de selecţie a investitorului va fi aprobată de conducerea societăţii în cursul lunii iunie 2013.

Cupru Min a trecut şi anul trecut printr-o procedură de privatizare, care însă nu s-a finalizat. În 26 martie, compania Roman Copper Corp. Canada a fost declarată câştigătoare a licitaţiei organizată pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud (centru-vest), la preţul de 200,772 milioane euro. 

Ulterior, licitaţia a fost anulată, cele două părţi nereuşind să ajungă la o înţelegere.

Potrivit datelor oficiale, în 1989 producţia de minereuri neenergetice a României era de 21,5 milioane tone, adică 71% din producţia similară a Uniunii Europene, în 2004. În 1997, se mai extrăgeau doar 9,9 milioane tone minereu, iar zece ani mai târziu producţia a scăzut cu 0,05 milioane tone. Resursele naturale cunoscute ale României sunt de peste 20 miliarde de tone de minereu, grupate în 1.900 de zăcăminte cu substanţe utile neenergetice.

În prezent, în România există 14 regiuni miniere, unde un număr de 155 localităţi depindeau la data încetării activităţii miniere în proporţie mai mare de 50% de veniturile asigurate din activitatea minieră derulată pe aria geografică a acestora.

În sectorul minier, la ora actuală, lucrează câteva sute de muncitori, faţă de cei peste 175.000 înregistraţi în anul 1990.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ