Vasile Blaga: Nici guvernul nostru nu a reuşit să lege învăţământul de piaţa muncii

| 03 iul, 2013

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a recunoscut, miercuri, la Sibiu, în timpul discursului său despre educaţie, că inclusiv Guvernul Boc, din care a făcut parte, a greşit la fel ca şi alte guverne, nereuşind "să lege învăţământul de piaţa muncii".

"Cred de asemenea, că s-a greşit foarte mult, pentru că niciun guvern, nici al nostru nu a reuşit să lege învăţământul de piaţa muncii", a spus Vasile Blaga. Preşedintele PDL a precizat că în ţara asta toată lumea a vrut să se facă economist şi jurist.

Necesitatea dezvoltării din nou a învăţământului profesional a fost susţinută de toţi membrii din conducerea PDL, prezenţi la dezbaterea pe educaţie, de la Sibiu.

"Partidul Democrat Liberal îşi prezintă astăzi viziunea asupra domeniului educaţiei. Ea este rezultatul muncii oamenilor din PDL, depusă în consultare cu specialişti din educaţie şi gândită pentru a răspunde nevoii ţării noastre de a avea un învăţământ adecvat cerinţelor moderne, un învăţământ care formează şi care răspunde exigenţelor pieţei muncii", şi-a început discursul, vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan. Aceasta a vorbit şi despre câteva statistici îngrijorătoare referitoare la educaţie.

"Am prezentat în strategie câţiva indicatori care ne arată unde se poziţionează România: suntem pe locul 49 din 65 de ţări, la evaluarea PISA; adică evaluarea unor indicatori de performanţă în învăţământ. Suntem pe locul 108 din 144 de ţări, la calitatea sistemului de învăţământ; suntem pe primul loc la analfabetism în UE - 6% din populaţie nu ştie să scrie şi să citească, iar o cifră şi mai îngrijorătoare este rata şomajului în rândul tinerilor care au împlinit 18 ani, în România este de 22,7%", a arătat Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, România nu stă foarte bine într-un clasament european, privind nivelul sistemului educaţional.

"La testul PISA din 2009, România a fost ultima dintre ţările UE, iar din Europa doar Albania şi Muntenegru s-au clasat în urma noastră. (...) România este încă departe de standardele europene în educaţie, aşa cum am arătat, şi nu reuşeşte să acţioneze coerent pentru a închide acest decalaj istoric", a mai adăugat Raluca Turcan.

Printre obiectivele PDL se numără şi reducerea abandonului şcolar.

"Viziunea noastră despre sistemul de învăţământ defineşte drept inacceptabilă o rată de abandon şcolar timpuriu de 17% într-o Europă care-şi propune o ţintă de maxim 10%. Vrem o ţintă de 11%, apropiată de ţinta europeană. Vrem de asemenea ca procentul de absolvenţi de studii superioare să crească cât mai aproape de ţinta de 40% a Uniunii Europene. Iar acest lucru trebuie să se întâmple măcar pentru generaţiile care acum sunt în învăţământul gimnazial", a mai spus Raluca Turcan.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ