Vasilescu, BNR, are grijă de viitorul profesional al filosofilor. Îi vrea în bănci

| 25 iun, 2013

Băncile ar trebui să scoată mai mulţi bani din buzunare şi să plătească un personal specializat plecând de la psihologi, filosofi, sociologi, oameni care să vină în grupurile de analiză ale băncilor şi să asigure momentul de relansare a creditării, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).

'Eu o să spun în continuare o idee mai veche care a deranjat băncile, când spuneam că băncile ar trebui să scoată mai mulţi bani din buzunare şi să plătească un personal specializat plecând de la psihologi, filosofi, sociologi, oameni care să vină în grupurile de analiză ale băncilor şi să asigure momentul de relansare a creditării. Ştiu că băncile sunt foarte reticente, trebuie să spun asta. Eu ştiu că avem în România un Institut Bancar care se ocupă de specializarea personalului bancar şi cu foarte multă dificultate acest Institut reuşeşte să coopereze bine cu băncile şi cu foarte multă greutate reuşeşte să scoată ceva bani de la bănci pentru dezvoltarea institutului şi organizarea cursurilor, care sunt foarte bine pregătite, cu oameni de specialitate. Foarte mulţi vin din Europa şi predau la acest Institut bancar. Ei bine, acest program se derulează foarte greu, aş spune, din cauza reticenţei băncilor', a spus Vasilescu.

Potrivit acestuia, băncile au un rol foarte important în schimbarea mentalităţii la relansarea creditării. 

'Cred că nu greşesc dacă reiau o idee a guvernatorului dintr-o conferinţă de la Universitatea din Braşov care spunea aproape deschis că băncile au, în perioada următoare, o responsabilitate imensă şi anume că reorganizarea trebuie să înceapă de la restructurarea personalului, dar nu înseamnă ceea ce se înţelege la noi prin restructurare. De câte ori spui restructurare, patronatele sar în sus. Ele înţeleg prin restructurare că trebuie daţi oameni afară. Când guvernatorul s-a referit la restructurarea personalului nu s-a gândit cu niciun chip la disponibilizarea personalului din bănci, ci a avut în vedere nevoia unei reorganizări şi a unei restructurări a personalului bancar într-un sens foarte real, pentru că s-a terminat perioada aceea de boom din 2004-2008, foarte scurtă pentru România, când în ţară se trimiteau cam 20 de miliarde de euro pe an şi băncile aveau foarte mulţi bani şi aveau nevoie de vânzători de credite', a explicat consilierul guvernatorului BNR. 

Acesta a precizat că băncile ar trebui să fie, practic, partenerii companiilor cărora le dau credite şi ar trebui să-şi întărească compartimentele de analiză şi cele de analiză de risc în primul rând, să înţeleagă foarte bine problemele companiilor, să colaboreze cu ele aşa încât pe de o parte să îndeplinească condiţiile să vină la creditarea băncilor şi pe de altă parte să le sprijine în a-şi asigura o derulare eficientă a banilor care vin din creditul bancar.

Banca Naţională a României (BNR) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) împreună cu publicaţia Finanţiştii organizează o conferinţă având ca temă 'Garantarea şi contragarantarea creditelor după Basel III'.

La eveniment participă Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR, Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR, Cristian Socol, consilier economic al premierului Guvernului României, Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank, Claudiu Cercel, director general adjunct BRD - Groupe Société Générale, Ioan Hidegcuti, preşedinte al Directoratului Fondului Roman de Contragarantare, Veronica Toncea, director general al Fondului de Garantare a Creditului Rural, Sorin Coclitu, preşedinte al Fondului Român de Garantare a Creditelor pentru Întreprinzătorii Privaţi, Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, Florin Cîţu, economist independent.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ