Vasilescu (BNR): România are nevoie de o strategie de locuire inteligentă, înțeleaptă și cu fața la realitate

| 24 mai, 16:21

România nu este pregătită pentru zona euro, însă are nevoie de mai multe strategii, iar la un deficit de circa 1 milion de case trebuie neapărat o strategie de locuire inteligentă, înțeleaptă și cu fața la realitate, susține Adrian Vasilescu, consilier de strategie în cadrul Băncii Naționale a României (BNR).

"În ceea ce ne privește pe noi, cred că a vorbi despre o strategie a României, chiar între zona euro și zodia leului sau invers, este un lucru foarte important, dar cred că noi nu suntem încă pregătiți pentru așa ceva. La urma urmei cred că avem nevoie de mai multe strategii. S-a vorbit deja despre o strategie de locuire, dar noi avem acest dar: aprindem un fitil, îl lăsăm să ardă un timp, o săptămână, o lună, uneori un an și apoi lucrurile se sting. Despre o strategie de locuire a vorbit vicepremierul Dâncu pe precedenta Guvernare, a venit cu dovezi, a venit cu exemple, a venit cu idei și totul s-a stins. Nu mai auzim astăzi despre o strategie de locuire", a spus miercuri Adriana Vasilescu, la o conferință privind strategia de dezvoltare a României.

În opinia acestuia, creditul este un motor al economiei și al bunăstării, deși în societatea românească există multe opinii contradictorii în privința creditelor, iar una dintre acestea spune că " băncile în perioada 2004/2005 — 2008 au avut bani cu ghiotura, au dat credite cu două mâini, lumea a luat cu 10 mâini și s-au făcut nenumărate case". Vasilescu arată însă că opiniile de acest gen nu sunt susținute de cifrele oficiale.

"Când vorbim despre locuințe și despre credite pentru locuințe este o discuție foarte mare, deoarece creditul, care este un motor al economiei și un motor al bunăstării (...) este socotit astăzi pentru multă lume din societatea românească dușmanul public numărul 1. Inamicul public numărul 1, creditul. Uitați-vă pe Facebook, punctul de întâlnire petnru națiunea noastră și o să vedeți acolo și o să vedeți foarte multe fraze ca asta: debitorii sunt sclavii băncilor. Sigur că băncile mai au încă ceva timp până să se maturizeze. (...). Însă noi suntem în situația de a gândi despre o strategie românească sau despre mai multe strategii, dar avem nevoie de o strategie de locuire. Lumea crede însă așa: băncile în perioada 2004/2005 — 2008 au avut bani cu ghiotura, au dat credite cu două mâini, lumea a luat cu zece mâini și s-au făcut nenumărate case. Acum doi ani apărea informația că 900.000 de familii sunt în situația de a fi aruncate din casă pentru că nu și-au plătit creditele, dar niciodată restanțele la creditele pentru case nu au depășit 10%, nici în perioadele cele mai grele și atunci făcând un calcul s-a ajuns la concluzia că s-au construit 9 milioane de case pe credite. Analizele de piață spun însă că toate creditele imobiliare nu sunt mai mult de 340.000, deci nu 9 milioane. Adică 340.000 de credite imobiliare din totalul de 7,4 milioane de credite", a explicat consilierul BNR.

Vasilescu susține că România are în prezent un deficit de aproximativ un milion de case, iar la un asemenea deficit este nevoie de "o strategie de locuire inteligentă, înțeleaptă și cu fața la realitate".

"Poate că sunt mai multe sau mai puține, dar aici se înscrie deficitul, în jurul a unui milion de case, iar la un deficit atât de mare ne trebuie neapărat o strategie de locuit, una inteligentă, înțeleaptă și cu fața la realitate", a adăugat consilierul de strategie al BNR.

Adrian Vasilescu, a participat miercuri la a III-a ediție a Conferinței ''Strategia de dezvoltare a României'' cu tema ''Între zona euro și zodia leului'', eveniment organizat de grupul de presă Bursa.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ