Vasilescu: Marile companii trebuie să înţeleagă că românii nu sunt sclavi şi că trebuie să muncească pe salarii decente

| 27 apr, 21:50

Marile companii vor trebui să înţeleagă faptul că românii nu mai sunt sclavii nimănui şi că trebuie şi ei să muncească pe salarii decente, iar facilităţile fiscale pe care le face statul român le vor permite să crească veniturile angajaţilor lor, a declarat miercuri seara, la Antena 3, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Olguţa Vasilescu.

"Marile companii private trebuie să înţeleagă faptul că românii nu mai sunt sclavii nimănui şi că trebuie să muncească şi ei pe salarii decente. Poate că nu vor putea din primii ani să facă salariile cum sunt în Uniunea Europeană, dar în mod sigur îşi vor permite să crească toate aceste venituri ale angajaţilor lor, în condiţiile în care statul român le face facilităţi fiscale.(...) Ne dorim de la mediul de afaceri să-i dăm cât mai multe facilităţi fiscale, să avem un mediu de afaceri prietenos, poate mai bun decât este peste tot în Uniunea Europeană din punct de vedere al fiscalizării, dar în acelaşi timp banii care nu mai revin statului, din TVA de exemplu, care s-a scăzut de la 24% la 19%, din taxa de stâlp care nu se mai colectează, din accizele scăzute la începutul anului, din impozitul pe profit, impozitul pe dividende, care a scăzut de la 16% la 5% şi de la anul o să fie zero, în condiţiile în care dăm mediului de afaceri toate aceste facilităţi, ne aşteptăm ca banii respectivi să se ducă nu numai în profitul lor, în buzunarul lor, ci să meargă şi către partea de investiţii, să meargă şi către partea de salarizare, ca să poată aduce cât mai mulţi români în clasa de mijloc", a spus Olguţa Vasilescu. 

Întrebată dacă Legea salarizării unitare nu va crea o diferenţă mare de salarizare între sistemul de stat şi cel privat, ministrul Muncii a precizat că ideea nu este "să-i abandonăm pe cei din mediul privat", ci, dimpotrivă, mediul privat să fie forţat cumva să crească la rândul său veniturile angajaţilor. 

"În general, la stat sunt persoane cu studii superioare în proporţie de 98%. Este logic că măcar din acest punct de vedere ar trebui să fie sistemul de salarizare mai mare. Dar ideea nu este să-i abandonăm pe cei din mediul privat, care să rămână cu nişte salarii foarte mici. Dimpotrivă, forţăm cumva mediul privat ca şi ei să crească la rândul lor veniturile angajaţilor şi pentru asta facem tot felul de formule de ajutor al oamenilor de afaceri (...) Când vom schimba sistemul fiscal de anul viitor o să vedeţi că netul la angajatul din privat creşte cu 17%, chiar dacă angajatorul nu mai pune niciun leu faţă de cât are acum în plată. Deci, să nu creadă cineva că am abandonat mediul privat, ne-am concentrat doar pe sistemul bugetar şi i-am lăsat pe cei care lucrează la privat să moară de foame sau să fie sclavii cuiva", a subliniat Olguţa Vasilescu. 

Pe de altă parte, aceasta a precizat că vestea proastă pentru angajatori este aceea că nu o să se mai poată lucra la negru, în cadrul Inspecţiei Muncii urmând să fie creată o divizie specială în acest sens. 

"Vestea proastă pentru angajatori nu este aceea că trebuie să crească salariile sau că nu vor avea parte de deducerile fiscale şi de facilităţile fiscale la care se aşteaptă. Vestea proastă este că nu o să se mai poată lucra la negru. Suntem în reorganizare cu Inspecţia Muncii şi vom crea o divizie specială pentru munca la negru. De acolo se pierd foarte mulţi bani de la stat, dar mai grav decât orice este că acei oameni sunt nenorociţi pe viaţă, pentru că ei, neplătindu-li-se asigurările medicale, nu pot să beneficieze de servici medicale, contribuţiile la pensii, nu pot să-şi ia pensia când vor iesi la pensie...nu pot să meargă în şomaj să-şi ia indemnizaţie de şomaj. Aici vom fi fără milă", a precizat ministrul Muncii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ