Verbund a investit 380 milioane de euro în parcul eolian Casimcea, judeţul Tulcea

| 07 iun, 2013

Compania austraică Verbund a pus în funcţiune parcul eolian de la Casimcea, din judeţul Tulcea, unul dintre cele mai mari proiecte de acest tip din Europa, după ce a conectat la reţeaua de electricitate jumătate din capacitatea de producţie planificată, de 225 MW.

Restul turbinelor vor fi conectate la reţea până la începutul anului viitor. Investiţia Verbund în acest proiect este de 380 de milioane de euro, compania intenţionând ca până în 2016 capacitatea parcului eolian să ajungă la 280 de MW, potrivit Mediafax.

Parcul eolian se află în apropierea coastei Mării Negre, unde condiţiile de vânt sunt la fel de favorabile precum cele de la Marea Nordului din Germania.

Cele 88 de turbine eoliene pot produce anual energie electrică pentru aproximativ 350.000 de gospodării din România.

"Cu cei peste 200 MW am atins ţelul pe care ni l-am propus. Energia eoliană din regiune mai are potenţial de dezvoltare, iar Dobrogea este una dintre regiunile cu cea mai mare putere a vântului din Europa", a declarat într-un comunicat Wolfgang Anzengruber, CEO Verbund.

Odată cu punerea în funcţiune a parcului eolian din România, Verbund a juns să opereze în mod individual sau prin intermediul participaţiilor parcuri eoliene cu o capacitate totală de 450 MW în ţară şi în străinătate.

Guvernul a decis marţi ca, din 1 iulie, să fie amânată acordarea unei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene şi fotovoltaice, măsura urmând să fie valabilă până în martie 2017, pentru centralele hidro şi solare, şi până în 2018, pentru centralele eoliene.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final. Investiţiile derulate în construcţia de unităţ de producţie a energiei verzi depăşesc 3 miliarde de euro, fiind realizate în principal de companii private.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ