Veste bună pentru IMM-uri: vor plăti NUMAI 1% IMPOZIT din 2016

| 18 feb, 20:10

Noul proiect de Cod Fiscal prezentat de ministrul Finanțelor Darius Vâlcov vine cu vești foarte bune pentru mediul privat. Microinterprinderile vor plăti impozit pe venit de la 1 la 3% începând din ianuarie 2016.

Măsura anunțată de Guvern poate avea un efect determinant asupra creșterii mediului de afaceri din România. Pentru microinterpriderile care au peste 2 angajați, proprietarii vor plăti numai 1% impozit pe venit, cota maximă de impozit de 3% se aplică pentru microinterpriderile cu mai puțin de 2 angajați sau pentru cele care se află într-o perioadă temporară de inactivitate, indiferent de numărul de salariați.

Citește și: TVA va coborî la 20% de la 1 ianuarie 2016. Cota unică va scădea de la 16% la 14% în 2019

Măsurile încurajează microinterpriderile să creeze mai multe locuri de muncă. În momentul de față microinterpriderile ocupă cca. 78% din totalul persoanelor juridice din România dar produc numai 14% din totalul numărului locurilor de muncă.

Cu alte cuvinte, microintreprinderile care nu au activitate și cele care nu au angajați vor fi nevoite să plătească trimestrial un impozit de 1530 de lei, în timp ce microinterprinderile care crează mai mult de 2 locuri de muncă vor plăti numai 1% impozit pe venit.

Aceste cote se plătesc de toate firmele care nu depășesc venituri de 75.000 de euro în 2017. Vestea bună este că până în 2019 limita la care microinterprinderile plătesc de la 1% la 3% impozit pe venit crește la 100.000 de euro.

Citește șI:  Darius Vâlcov: Dacă am continua acordul cu FMI, am cam rămâne ULTIMII din Europa care ar face asta


Beneficiile anunțate de Guvern pentru economie în urma aplicării noilor reguli de impozitare pentru microinterprideri sunt: creșterea locurilor de muncă cu peste 100.000 și creșterea încasărilor la impozitul pe venit și contribuții sociale.
Guvernul a găsit o modalitate să încurajeze activitatea microinterpriderilor și crearea locurilor de muncă în același timp sancționând lipsa de activitate a persoanelor juridice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 feb, 08:00
Adam
Afacere tip franciza
Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time , sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
19 feb, 07:59
Gruia Stoica- fier vechi cfr
Zile grele pentru PFA: Orice PFA ce castiga 144.900 lei (salariul mediu x 5 x 12 luni) plateste 38.108 lei + impozitul pe venit de 16% + CASS de 5,5%

Una dintre modificarile aduse de Codul Fiscal este introducerea CAS pentru veniturile realizate ca PFA. Cota de 26,3% din venituri. Plafon de venit impozabil, minim lunar 35% din salariu mediu, plafon maximal 5 X salariu mediu. Anul acesta salariul mediu este estimat a fi de 2415 lei. Lucrand cu aceste date, orice PFA ce castiga 144.900 lei ( 2.414 x 5 x 12 luni) plateste 38.108 lei + impozitul pe venit de 16% + CASS de 5,5%. "Probabil domnii/doamnele de la Ministerul Finantelor Publice sunt invidiosi/invidioase pe anumite profesii ce castiga mai bine decat functionarii publici si au decis sa plateasca si ei pensii ! Culmea e, ca acum si aceste PFA platesc deja pensii, fie pe asigurea proprie formular 600 fie sunt salariati prin alta parte", a transmis miercuri HotNews.ro unul din consultantii fiscali chestionati pe aceasta tema.

"De la un PFA iei mai usor bani decat de la o firma cu care mai treci prin litigii...Mesajul lor este ca inca bugetul de pensii nu e sustenabil. Oricum in forma asta nu cred ca va trece de Parlament", ne-a mai spus consultantul fiscal amintit.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ