Din seria „gurnaliști, nu jurnaliști” - datul cu părerea despre acordul FMI pe modificările la Codul Fiscal

| 19 feb, 19:09

Pentru mai mulți analiști cu o pasiune adolescentină pentru domeniul finanțelor, faptul că ministrul Darius Vâlcov a anunțat că Guvernul nu a cerut acordul Fondului Monetar Internațional cu privire la proiectele de modificare pentru Codul Fiscal și Codul de procedură Fiscală este o veste șocantă.

În realitate, măsurile propuse ar urma să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie 2016, iar acordul cu FMI se va încheia în septembrie 2015, cu câteva luni înainte.

Adevărul pe care îl evită constant propagandiștii este că România va închide această etapă a relației cu finanțatorii internaționali cu succes în luna septembrie, iar mai departe țara noastră nu mai are nevoie de un acord similar similar cu FMI.

Citeşte şi: Darius Vâlcov: Avansul economiei va fi de 4,4% în 2016. Din ce va veni jumătate din creştere

Bineînțeles, o parte din măsuri au fost prezentate delegației FMI, iar reprezentanții Fondului cel mai probabil nu au fost de acord cu ele. Dar în condițiile în care România a depășit de mult stadiul în care trebuie să vină profesorul să îi arate unde este tabla și unde este ușa, de ce ar mai conta opinia FMI?

Atât timp cât suntem în limitele parametrilor macroenomici și avem a cincea creștere economică din UE în 2014, dialogul consistent cu mediul de afaceri reprezintă cheia continuării creșterii PIB, a atragerii de investiții și a creării de noi locuri de muncă.

Așadar, de ce ar trebui adus FMI în discuție cand acordul expira in septembrie?

În plus, dacă ne amintim discuțiile recente din spațiul public, argumentele pentru care scrisoarea de intenție pentru ultima parte a acordului nu a fost semnată în luna februarie fac referire la lipsa unei înțelegeri comune privind calendarul de liberalizare a pieței gazelor pentru consumatori, FMI dorind creșterea prețului la gaze, dar și restructurarea masivă a companiilor energetice Hunedoara și Oltenia.

Citeşte şi: NOUL COD FISCAL: Persoanele fizice autorizate (PFA) vor contribui la fondul de pensii şi de sănătate

Așadar, mai bine își gestionează România propria fiscalitate cu măsuri precum eliminarea a 19 taxe și impozite, printre care și taxa pe stâlp și impozitul pe construcții; scăderea cotei generale a TVA la 20% de la 1 ian. 2016; reducerea TVA la 9% pentru alimente; reducerea cotei unice la 14% de la 1 ian. 2019; reducerea fiscalității în cazul microîntreprinderilor active și scăderea nivelului CAS la angajator și angajat de la 1 ian. 2017.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 feb, 09:30
cantautor
Andrei Pop
Specialist în comunicare politică
Oras: Bucuresti
Despre mine:
Romanele istorice sunt o pasiune de-ale mele de când eram mic. ...
articol autor:
"Din seria „gurnaliști, nu jurnaliști” - datul cu părerea despre acordul FMI pe modificările la Codul Fiscal "
pai mai baiatule,nu iti este putina rusine?
ceea ce este la altii in neregula,la tine este in ordine?
care-i diferenta intre opinia,necalificata a unor"gurnalistii"si cea la fel de necalificata ,a ta...
sau mai ai un doctorat in economie la SNSPA si nu il faci public?
nu ai de raspuns decat la o intrebare :spatiul fiscal permite atatea reduceri de venituri la buget,pentru a ne incadra in deficitele pe care Romania le-a asumat la UE?
cu ce le compensam?
poantele cu profesorul,tabla,usa si taxa pe stalp ,nu tin nici de incasari nici de reducere de cheltuieli...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ