Noul Cod Fiscal: Reducerea TVA cu 15% la alimente, din ianuarie 2016

| 18 feb, 17:19

Una dintre cele mai importante măsuri prevăzute de noul Cod Fiscal înaintat astăzi spre dezbatere publică în ședința de Guvern este reducerea TVA la alimente cu 15 procente, așa cum s-a întâmplat și în cazul produselor de panificație în septembrie 2013.

„Reducerea cotei de TVA pentru carne, pește, legume și fructe de la 24% în prezent la 9% începând cu 1 ianuarie 2016”, se arată în proiectul prezentat astăzi la Palatul Victoria. Potrivit reprezentanților Guvernului Ponta, o astfel de măsura va duce la reducerea prețurilor pentru consumatori (ieftinirea la raft), va ajuta și stimula producătorii români și, nu în ultimul rând, va reduce evaziunea fiscală încurajând mai multe firme din industria alimentară să iasă în economia „albă”.

Propunerea de reducere a TVA la alimentele de bază nu este una nouă, ci a fost înaintată de Guvernul Ponta încă din toamna anului 2013, după introducerea cotei reduse de 9% la produsele de panificație. În acea perioadă, reprezentanții FMI susțineau că reducerea TVA şi la alte produse alimentare trebuie să mai aştepte până la evaluarea impactului pe care l-a avut în economie diminuarea TVA pentru pâine.

În septembrie 2014, potrivit Ministerului de Finanțe, scăderea TVA la făină şi pâine a avut un impact pozitiv asupra reducerii economiei ascunse, reflectată în creşterea producţiei oficiale, îmbunătăţirea profitabilităţii, mărirea numărului de angajaţi şi a numărului de societăţi active. În plus, din estimările Ministerului de Finanțe și ale Comisiei Naționale de Prognoză, a rezultat că doar în perioada septembrie 2013 - iunie 2014 evaziunea fiscală la pâine a înregistrat o reducere cu aproximativ 300 de milioane de lei.

Citeşte şi: Accizele la benzină şi motorină vor fi reduse cu circa 20%. La alte produse vor fi eliminate definitiv

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ