Veste bună pentru populaţie: Preţurile la curent nu cresc

| 20 dec, 2013

Pentru a nu creşte preţul curentului pentru populaţie, ANRE a luat o decizie radicală. Toţi producătorii termo au fost excluşi din piaţa reglementată. Doar Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor livra energie electrică pentru consumatorii casnici.

Coşul de energie pentru piaţa reglementată a consumatorilor casnici de anul viitor va conţine numai energie hidro şi nucleară, restul producătorilor fiind exclusi, potrivit preşedintelui ANRE Nicolae Havrileţ. "Am ales această metodă pentru ca preţul pentru populaţie să nu crească", a declarat acesta. Până în acest an, coşul populaţiei conţinea energie hidro, nucleară şi termo din cărbuni şi gaze, scrie ECONOMICA.net.

Decizia de a limita livrările de electricitate către populaţie doar de la Nuclearelectrica şi Hidroelectrica a fost luată în Comitetul de Reglementare al ANRE.

Din consumul total de energie electrică al populaţiei, jumătate va proveni din sursa hidro şi 30% din cea nucleară. Restul  de 20% vor proveni de pe piaţa liberă, în urma continuării procesului de dereglementare a pieţei până la un procent de 20%. Preţul la care va livra Hidroelectrica este de 125 de lei, în timp ce pentru Nuclearelectrica s-a aprobat un preţ de 155 de lei.

Tot 155 de lei, la fel ca anul trecut, este şi preţul final reglementat pentru 2014.

Odată scoşi de tot de pe piaţa reglementată, producătorii termo precum Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara, Petrom(termocentrala Brazi) sau Elcen vor trebui să se îndrepte către piaţa liberă, pentru a-şi vinde energia, unde vor întâlni o concurenţă acerbă din partea Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi producătorilor de energie din surse regenerabile, toţi cu preţuri mai mici decât termo.

Anul trecut, în coşul de energie pentru consumatorii casnici era Hidroelectrica, cu 26%, la 125 de lei/MWh, Nuclearelectrica, cu 34,6%, la 142 de lei, Complexul Energetic Oltenia, cu 16%, la 190 de lei, Complexul Hunedoara, cu 2%, la 271 de lei, Petrom, cu 9,8%, la 169 de lei, şi alţi producători termo în cogenerare, cu 11%, la 189 de lei.

Structura producţiei din România este, azi, compusă din energie termo pe cărbuni - 37%, energie termo pe gaze - 26%, hidro are 18,7%, nuclearul 16,3%, iar sectorul regenerabilelor aproape 2%.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 dec, 2013
irinapop
Vestea buna ar fi fost daca preturile la curent ar fi scazut.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ