Veste bună pentru şcolari: Toţi elevii din clasele a III-a vor avea tablete, începând din martie 2015

| 12 noi, 2014

Un număr de 220.000 de elevi din mediul rural şi urban, care învaţă în clasele a III-a, vor beneficia de tablete printr-un proiect în valoare de 20 de milioane de euro, a anunţat, miercuri, ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea.

"Introducerea tabletelor în şcoli este un proiect la care lucrează atât Ministerul Educaţiei, cât şi Ministerul pentru Societatea Informaţională. Vrem să-l finanţăm din alocarea financiară 2007-2014, dar şi să-l continuăm din alocarea pentru 2014-2020. Practic, de la nivelul clasei a II-a, a III-a şi a IV-a, absolut toţii copiii din România vor beneficia de tablete. Tablete care vor avea deja manualele electronice disponibile. De asemenea, vom avea alte aplicaţii care vor fi extrem de utile pentru procesul de învăţare (...) Acolo unde sunt manualele digitale gata, adică la clasele a II-a şi a III-a, putem să lansăm licitaţia undeva anul acesta şi proiectul să demareze prin distribuţia de tablete către copii din martie 2015, imediat după ce licitaţia se va fi încheiat. Vorbim de copiii atât din urban, cât şi din rural. Sunt 220.000 de copii la clasa a III-a care vor utiliza manuale digitale pe acelaşi tip de tablete", a explicat Cotovelea.

Potrivit ministrului, elevii din clasele a IV-a vor putea intra în posesia tabletelor cel mai probabil către sfârşitul primului semestru al anului viitor, dar se are în vedere şi dotarea cu laptopuri a studenţilor cu probleme financiare.

"În proiectul tabletelor, va urma clasa a II-a, iar clasa a IV-a după ce manualele digitale vor fi gata, şi cred că undeva spre finele semestrului I din 2015. Valoarea proiectului este de 20 de milioane de euro pentru fiecare an de clasă, bani din fonduri europene, plus co-finanţare de 15%. Vom continua cu dimensiunea gimnazială, urmând ca pentru studenţii cu probleme financiare să vedem în ce măsură vom putea găsi înţelegere din partea Uniunii Europene a replica proiecte de succes din Spania, Portugalia, Grecia. Adică tinerii cu probleme financiare să beneficieze de laptopuri gratuite", a spus oficialul.

Agenda Digitală pentru România 2020, document care s-a aflat în consultare publică până pe data de 31 iulie 2014, arată că investiţiile totale în sectorul Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor /TIC/ vor ajunge la aproximativ 2,4 miliarde de euro în România, până în anul 2020, iar impactul pozitiv în Produsul Intern Brut /PIB/ va fi de 13%. Obiectivele-cheie de performanţă ale Agendei Digitale impun eforturi cumulate ale ţărilor europene în vederea îndeplinirii obiectivelor asumate de Comisia Europeană.

Domeniile avute în vedere sunt: e-Guvernare, Interoperabilitate, Securitate Cibernetică, Cloud Computing, Open Data, Big Data şi Media Sociale; TIC în Educaţie, Sănătate, Cultură şi e-Inclusion; e-Commerce, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare în TIC; Broadband şi Servicii de Infrastructură Digitală. De altfel, în cazul ultimului domeniu vizat se asigură incluziunea socială şi permite beneficii în toate celelalte domenii de acţiune. O implementare completă a viziunii strategice asupra sectorului TIC în România va duce la investiţii totale de aproximativ 2,4 miliarde de euro.

Impactul direct şi indirect asupra economiei, calculat în conformitate cu bunele practici în alte ţări europene care au făcut investiţii similare poate fi tradus într-o creştere a PIB de 13%, creşterea cu 11% a numărului de locuri de muncă şi reducerea costurilor administraţiei cu 12% în perioada 2014 - 2020.

Potrivit documentului strategic, investiţiile în domeniul Cercetării şi Dezvoltării /C&D/ ar trebui să ajungă, în România, la 2% din Produsul Intern Brut /PIB/ până în anul 2020, de la 0,49% în 2012, iar rata de ocupare a forţei de muncă pentru persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani trebuie să ajungă, în următorii şase ani, la 70%, în creştere cu aproape 6% comparativ cu situaţia din 2013.

Totodată, în perioada 2014-2020 aplicarea unor politici adecvate în domeniul eCommerce, C&D şi Inovare în Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor /TIC/ ar trebui să aibă un impact estimat la 3% în creşterea PIB şi la 2% în privinţa locurilor de muncă.

La nivelul anului 2012, în România activau un număr de 15.726 de companii în domeniul TIC, dintre care 82,2% au utilizat PC-ul, iar 73,4% au avut conexiune la Internet. De asemenea, gradul de utilizare regulată a Internetului a crescut cu 45%, iar numărul persoanelor care nu au utilizat niciodată internetul a scăzut la 42%. Acoperirea broadband fix din mediul rural a crescut, în prezent, cu 78%, în timp de acoperirea broadband mobil s-a majorat cu 41%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ