UPDATE. SORIN OPRESCU a fost suspendat. Cine va conduce Bucureștiul

| 15 sep, 08:57

Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a emis ordinul de suspendare din funcţie a primarului Sorin Oprescu după ce instanţa a dispus arestarea edilului şef pentru o perioadă de 30 de zile, decizia fiind definitivă.

UPDATE 19:11 Consilierul general UNPR Ştefănel Dan Marin a fost ales, marţi seară, primar interimar al Municipiului Bucureşti de membrii CGMB, după ce ordinul de suspendare a lui Sorin Oprescu din funcţia de primar al Capitalei a fost trimis municipalităţii.

Citește și: Un consilier UNPR preia șefia primăriei Capitalei

UPDATE 14:11 Ordinul de suspendare a fost deja trimis lui Sorin Oprescu şi municipalităţii. Cel mai probabil marţi Consiliul General al Municipiului Bucureşti se va întâlni pentru a desemna un interimar.

UPDATE 14:03 Consilierul genearal Marin Ştefănel Dan, membru UNPR, are cel mai mari şanse, potrivit surselor HotNews.ro, să asigure  interimatul cât timp primarul Sorin Oprescu, va fi în arest. Nici unul dintre cei doi viceprimari nu a dorit să îşi asume interimatul. În această situaţie, legea prevede alegerea unor noi viceprimari care să îşi asume această functie.  Marin Ştefănel – Dan face parte din Partidul Poporului – Dan Diaconescu, partid absorbit de UNPR în iunie 2015, şi este preşedinte al PPDD sector 5. Din 2012 acesta ocupa funcţia de consilier general.

UPDATE 11:36 "În cursul zilei de astăzi prefectul va comunica Primăriei Municipiului București ordinul de constatare a suspendării lui Sorin Oprescu din funcția de primar general și, cel mai probabil, tot în cursul zilei de astăzi Consiliul General se va întruni pentru a desemna un viceprimar care să preia atribuțiile primarului general. (...) Astăzi Tribunalul a comunicat prefectului hotărârea privind arestarea preventivă a lui Sorin Oprescu, care a fost menținută prin decizia de ieri a Curții de Apel la contestația inițiată de Sorin Oprescu", a spus Pieptea.

El a reiterat că este dispus să elibereze funcția de viceprimar, dând asigurări că nu va candida pentru a prelua atribuțiile lui Oprescu.

''Eu îmi mențin opțiunea de a nu candida pentru această funcție (pentru a prelua atribuțiile edilului general n.r.). La acest moment, odată ce decizia de arest preventiv a devenit definitivă, voi discuta cu colegii mei și, în măsura în care vor exista colegi (din PNL — n.r.), colegii mei consilieri care doresc să preia această funcție și să se înscrie în această competiție sunt dispus să eliberez funcția. Viceprimarii nu pot fi schimbați decât cu două treimi, așadar este foarte greu să schimbi un viceprimar în momentul de față", a explicat viceprimarul.

El a menționat că PNL nu are o poziție definitivă referitor la acest subiect. "Nu avem o poziție definitivă la acest moment. Astăzi are loc Biroul Permanent și se va lua o decizie. Ședința nu putea avea loc înainte întrucât decizia de arest preventiv nu era definitivă. Cred că ședința are loc în jurul orei 12,00. Va fi o ședință la care va participa și conducerea centrală", a precizat Cornel Pieptea.

Viceprimarul Capitalei este de părere că Oprescu ar trebui să își dea demisia.

"Prin acțiunile care au avut loc în instanță în această perioadă împotriva lui Sorin Oprescu imaginea Primăriei Municipiului București este grav afectată atât în plan intern, cât și internațional. Sorin Oprescu nu mai are legitimitatea pentru a ocupa funcția de primar general și cea mai potrivită soluție în acest moment o reprezintă demisia", consideră Pieptea.

Primarul Sorin Oprescu urmează să fie suspendat din funcție, conform prevederilor Legii administrației publice locale, după ce luni Curtea de Apel București a stabilit, printr-o decizie definitivă, ca acesta să fie cercetat în arest preventiv pentru luare de mită.Conform art. 77 din actul normativ menționat, "mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv. Măsura arestării preventive se comunică de îndată de către parchet sau de instanța de judecată, după caz, prefectului care, prin ordin, constată suspendarea mandatului".

În același articol se precizează că suspendarea durează până când primarul părăsește arestul preventiv.

Citeşte şi: Răspunsul NEAŞTEPTAT al lui Sorin Oprescu, întrebat de un jurnalist de ce a luat ŞPAGĂ

Luni, Curtea de Apel București a respins ca nefondată contestația lui Oprescu și a menținut decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile, dată pe 7 septembrie de Tribunalul București.

Procesul a durat aproximativ șapte ore. La final, avocatul lui Oprescu, Alexandru Chiciu, a spus că primarul a declarat în sala de judecată că nu a luat niciodată mită și că a fost avertizat de foarte mult timp că i se pregătește ceva.

Potrivit DNA, în perioada 2013 — 2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

"Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu", arată DNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ