DNA: Şeful Cimitirelor şi fostul şofer al lui Oprescu se întâlneau noaptea cu edilul, măcar o dată pe lună

| 16 sep, 20:31

Bogdan Popa, directorul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, și Cristian Stanca, fostul șofer al lui Oprescu, sunt singurele persoane care, pe parcursul supravegherii tehnice, măcar o dată pe lună, într-una din zilele în care au fost la primărie și au discutat cu primarul, se întâlneau din nou cu acesta, după lăsarea nopții, în imobilul din comuna Ciolpani, pentru remiterea unui procent din banii ceruți ca mită, arată DNA.

"Analiza rezultatelor punerii în aplicare a măsurilor de supraveghere în cauză conduce spre concluzia unui număr de 5 astfel de întâlniri în perioada 7 aprilie 2015 — prezent (mai precis, la datele de 22.04, 13.05, 03.06, 19.06 și 07.07. (...). Aceste întâlniri au avut în comun următoarele: aceeași trei participanți — Bogdan Popa, Cristian Stanca și Sorin Oprescu; cu o singură excepție, stabilirea între participanți a întâlnirii se realiza în discuții directe, la primărie, nu telefonic; în aceste condiții, prealabil în aceeași zi Popa sau Stanca sau ambii (cel mai adesea) se deplasau la sediul primăriei pentru a se întâlni cu inculpatul Oprescu (ceea ce făcea ca întâlnirea de la Ciolpani să fie a doua, în aceeași zi și între aceleași persoane); întotdeauna întâlnirea avea loc în interiorul imobilului din com. Ciolpani ce aparține lui Oprescu (nu pe stradă sau în fața imobilului ori într-un autoturism, etc.) cu o singură excepție, toate întâlnirile au avut loc noaptea, după lăsarea întunericului; (...) nu au fost identificate alte persoane, mai ales conducători de instituții publice din subordinea primarului sau alți funcționari publici din cadrul acestora, în afară de Popa și Stanca, cu care Oprescu să aibă întâlniri în aceste circumstanțe la acel imobil", au reținut anchetatorii, informează Agerpres.

DNA spune că în două cazuri, imediat după terminarea acestor întâlniri, Bogdan Popa a discutat cu câte o persoană aflată în relații contractuale cu o instituție publică din subordinea primarului și în relații apropiate și cu Stanca, pentru a stabili o întâlnire la acea oră din noapte.

Citeşte şi:  Motivarea arestării lui Oprescu: Inculpatul cunoștea proveniența ilicită a sumei de bani primită

Procurorii au arătat în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Sorin Oprescu că era de notorietate că Bogdan Popa, trimis de primar sau împreună cu acesta, mergea la evenimente la care altfel n-ar fi avut acces, fapt însă confirmat și de Florin Șupeală și de discuțiile telefonice.

"Recepții la ambasade, la Palatul Cotroceni, participarea la vizite oficiale în străinătate, cum a fost cea din Statele Unite ale Americii, deși a fost singurul șef de instituție publică din subordinea Primarului din delegație și în ciuda faptului că nu pare a exista o logică pentru care directorul administrației cimitirelor și crematoriilor trebuia să fie prezent", se spune în document.

Anchetatorii susțin că atât în cursul anului 2014, cât și în cursul anului 2015, instituția condusă de Bogdan Popa a avut alocat un buget atipic de mare față de celelalte instituții din subordinea primarului, raportat la importanța pentru comunitate a serviciilor prestate și la notorietatea insuficienței fondurilor bugetare.

"Astfel, în 2014 a primit alocare bugetară pentru a încheia patru din contractele subsecvente pentru lucrările de alimentare cu apă și drenaj, deși potrivit documentației de achiziție publică acestea urmau a fi încheiate eșalonat pe parcursul perioadei 2014 — 2017, în timp ce în anul 2015 a primit un buget de 82.182 mii lei, în condițiile în care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sau Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement au primit sume mult mai mici — 55.072 mii lei, respectiv 58.226 mii lei). Trebuie arătat că din acele 81 de milioane, aproximativ 50 de milioane erau alocate pentru două contracte ce urmau a fi încheiate de ACCU cu S.C. Total Green Serv SRL, controlată de Bogdan Popa, dar de care era foarte interesat și Cristian Stanca, pentru lucrările de reparare a aleilor din cimitire, contracte care însă nu au mai fost încheiate din cauza nerentabilității pentru executant a lucrărilor urmare a schimbării soluției tehnice prin raportare la oferta cu care câștigase procedura de atribuire", arată DNA.

În referat se precizează că, în seara zilei de 23 august, după formularea denunțului, Cristian Stanca a refuzat să se întâlnească cu Popa, comunicându-i totodată că a doua zi va pleca din București, urmând să se întoarcă peste patru zile.

"În ziua următoare, la biroul lui Popa s-a prezentat Mănică Dorel Mugurel, un apropiat al lui Stanca. Acesta l-a dus imediat pe Popa în baie, unde i-a comunicat în șoaptă (discuția fiind înregistrată audio-video în mediu ambiental) că Stanca este speriat, deoarece ar fi urmărit de niște autoturisme. (...) Întors în București în seara zilei de 27 august, Cristian Stanca a avut tot un comportament suspicios, având telefoanele închise, fără să-l contacteze pe Popa. În după-amiaza zilei de vineri, 28 august, Popa a fost sunat de către Marius Dragomir, actualul șofer personal al lui Oprescu, pentru a-i transmite să ia legătura imediat cu Adina Ivan, una din secretarele primarului. Discutând cu aceasta, Popa a aflat că primarul este supărat, deoarece nu reușește să-i contacteze nici pe el și nici pe Stanca, sens în care Popa ar trebui să se prezinte imediat la primărie", se menționează în document.

Potrivit referatului, la discuția ce a urmat între Popa și Oprescu, primarul i-a adus la cunoștință că a primit un mesaj de la Stanca din care rezulta că acesta din urmă este speriat, deoarece ar fi urmărit, fără a da însă mare importanță acestei senzații ("El, sigur că nu! Ce-o fi văzut el...").

"Inculpatul Oprescu și-a manifestat acest dezinteres, deși a învederat că una dintre persoanele cu care avusese întâlnirea anterioară i-a comunicat că 'Aveți grijă cu șoferul ăla!', deoarece 'Da...' zice, 'dar se pare că e ...Șoferu' este prieten cu Nuțu, ceva!', în timp ce primarul ar fi răspuns că 'Dom'ne, nu mai e șoferul meu! Între timp a devenit inspector!' Cu toate acestea, Oprescu a avut grijă să transmită că, în ciuda neîncrederii în observațiile lui Cristian Stanca, mesajul său de bază rămâne acela că 'Adică, în sensu' de a avea grijă!'", mai arată DNA.

Pe de altă parte, în același document, se face referire și la faptul că Sorin Oprescu a încercat să ofere bani drept "preț al tăcerii" lui Mădălin Dumitru, reținut de DNA în iunie 2014 pentru că cererea comisioane pentru derularea contractelor.

"Apropierea în forma specifică participării la comiterea de infracțiuni de corupție pe o perioadă lungă de timp este cu atât mai vizibilă spre finalul întâlnirii, când Oprescu îi face confidențe infracționale lui Popa. Astfel, după ce primarul a învederat că '[...] pentru că am să-ți spun ceva la ureche acum când ieșim, o surpriză neplăcută pentru mine pe următoarea chestie', detaliind apoi în șoaptă la ureche că 'Mădălin a vorbit cu Mircea ... și Mircea mi-a spus: 'Bă, ăsta a zis 'Dom'le, și eu am tăcut din gură!', 'Păi și ce (expresie obscenă), ai avut tu vreo treabă cu mine?', 'Dom'le, îmi dai și mie 10.000 pe lună!'...", se spune în referat.

Sursa citată menționează că referirea "Mădălin" îl are în vedere pe Mădălin Dumitru, director al Direcției Generale Infrastructură și Servicii Publice din subordinea primarului Capitalei până la 5 iunie 2014, când a fost reținut de DNA, fiind trimis în judecată în decembrie, fiind în arestul la domiciliu până în 26 iunie 2015 și ulterior sub control judiciar.

"În ciuda susținerii menționate mai sus ('Păi și ce (expresie obscenă), ai avut tu vreo treabă cu mine?'), ulterior inculpatul Oprescu a învederat cum a încercat să 'o sprijine pe soție', mai exact arătând că 'Lu' ăsta chiar nu știu pentru că nevastă-sa e puțin cam ciudată. Am vrut s-o sprijin atunci cu avocați ...'. Mai mult, în continuare primarul a învederat cum a negociat suma cerută drept 'preț al tăcerii', învederând că '[...] Eu cu ... 18, vreo 20 să zicem...', 'și-atuncea am căzut de acord așa că na, ..., după ce termină cu ...', 'O să conteze pe un 5.000 și-am trecut pe..., ca să pun să...'", mai arată anchetatorii.

De asemenea, în document sunt redate și discuțiile purtate de primarul Capitalei cu Bogdan Popa după momentul aducerii la sediul DNA, când Oprescu pe holul instituției i-ar fi indicat în mod repetat să nu dea declarații.

"'Nu dăm declarații...', 'N-o să dăm declarații.', 'Nu dăm declarații, chemăm avocatu'.' După acest moment, inculpatul a început să-i adreseze întrebări lui Popa, menite să afle dacă acesta din urmă, prezent în sediul DNA când a ajuns primarul, a reușit să afle probatoriul existent. Astfel, după ce inculpatul Oprescu a întrebat 'Erau marcați?' și, aflând că Popa nu cunoaște această informație, a stabilit strategia pe care o va urma, cerându-i suspectului să facă la fel: 'Banii. ...[neinteligibil, vorbește în șoaptă]... ai venit să... doamna Munteanu cu Groapa...', 'De aia..', mai precis 'De aia te-am chemat, cu Groapa... madam Munteanu', încercând așadar să determine suspectul să susțină că motivul sosirii sale în imobilul de la Ciolpani nu avea legătură cu vreo sumă de bani. Desigur, o simplă lectură a dialogului ambiental de la Ciolpani denotă lipsa legăturii între motivul real al venirii lui Popa și 'groapa' pentru 'doamna Munteanu'", mai susțin procurorii.

DNA mai subliniază că la percheziția domiciliului lui Oprescu din Ciolpani au fost puse la dispoziția organelor de urmărire penală sumele de 31.350 lei și 18.000 euro.

Pe 7 septembrie, magistrații Tribunalului București au admis propunerea DNA de arestare preventivă a lui Sorin Oprescu, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Măsura a fost contestată la Curtea de Apel București, care pe 14 septembrie a confirmat decizia primei instanțe.

Tag-uri: DNA, Sorin Oprescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 sep, 00:47
Filip
Proiect
“Atunci cand iti este evident ca nu’ti poti atinge scopul nu schimba scopul, ci schimba metodele de actionare!” ~ Confucius

Colaborare cu bani din prima luna! 100-285 € lunar! Iti oferim o posibilitate de a colabora cu noi si de a lucra part-time sau full-time, in asa fel incat sa poti castiga imediat bani, 100 € lunar (part-time) sau 285 € lunar (full-time), din prima luna. Activitatea este usoara si placuta. Cerem seriozitate maxima! Pentru mai multe detalii trimite cuvantul PROIECT la adresa de e’mail: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ