Veşti bune din sistemul de Sănătate

| 07 oct, 2013

Prima propunere a fost făcută publică miercuri şi este legată de definirea unui pachet de bază de care vor beneficia bolnavii în funcţie de diagnostic. Conceperea acestui pachet a pornit de la faptul că în multe spitale există tendinţa de a se accepta internarea unor pacienţi care ar putea fi trataţi în ambulatoriul de specialitate sau prin intermediul medicilor de familie.

Problema reformei din sănătate este de mai mulţi ani în centrul dezbaterii publice. Deşi subiectul restructurării serviciilor medicale nu a ocupat atâta spaţiu în mass media precum revizuirea Constituţiei sau Roşia Montană, în ultimele săptămâni Ministerul Sănătăţii a început să facă publice mai multe informaţii legate de propunerile pe care le elaborează în acest sens.

Săptămâna trecută au fost făcute două anunţuri legate de modificarea filozofiei de finanţare, anunţuri din care se poate deduce care este concepţia mai largă a Ministerului despre programul de reformă pe care îl elaborează.

Prima propunere a fost făcută publică miercuri şi este legată de definirea unui pachet de bază de care vor beneficia bolnavii în funcţie de diagnostic. Conceperea acestui pachet a pornit de la faptul că în multe spitale există tendinţa de a se accepta internarea unor pacienţi care ar putea fi trataţi în ambulatoriul de specialitate sau prin intermediul medicilor de familie.

De aceea, Ministerul a realizat o listă de aproximativ 300 de boli pentru care nu se vor mai accepta spitalizări mai mari de 24 de ore, bolnavii urmând să fie trataţi stând acasă. Pachetul propus mai conţine şi o creştere a numărului şi tipului de analize ce se pot realiza gratuit într-un an, fără coplată.

Cea de-a doua propunere a fost enunţată de Eugen Nicolaescu, ministrul Sănătăţii declarând duminică că de anul viitor fondurile alocate pentru medicina de familie aproape că se vor dubla, crescând la 9% din Fondul Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate, faţă de 5% până în prezent. De asemenea, ministrul a discutat problema numărului de consultaţii gratuite, propunerea fiind ca de acum înainte filosofia să fie centrată pe episoade de îmbolnăvire, compuse din mai multe consultaţii la un medic de familie sau la un medic specialist, nu pe un număr oarecare de consultaţii pe an.

Combinate, cele două anunţuri reprezintă o veste bună, mai ales dacă avem în vedere că în prezent majoritatea activităţii medicilor de familie se rezumă, din lipsă de fonduri, la trimiterea bolnavilor înspre medicii specialişti din spitale, chiar şi pentru analize de rutină.

Astfel, pacienţii sunt internaţi pentru investigaţii, fapt ce implică numeroase costuri suplimentare pentru sistem. Ceea ce Ministerul vrea este să le dea medicilor de familie posibilitatea financiară de a realiza, pe cât posibil, investigaţii medicale de specializate la un nivel de bază şi în regim ambulatoriu. Dublarea fondurilor alocate pentru medicina de familie este importantă, deoarece medicii din policlinici vor putea acoperii mai multe servicii medicale, fără a mai fi nevoie să umple nejustificat spitalele.

Cele două măsuri combinate, definirea clară a unui pachet de bază şi dublarea finanţării medicinei de familie, au  rolul de a asigura o utilizare mai bună a banilor disponibili, un consult făcut la medicul de familie şi în ambulatoriu fiind mai ieftin pentru sistem decât unul făcut în timpul unei spitalizări. Aceste propuneri sunt gândite să ofere în final servicii mai bune în funcţie de nevoile pacienţilor, având în vedere în acelaşi timp şi utilizarea eficientă a fondurilor disponibile.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ