Viaţa amoroasă a lui Albert Einstein. Detalii picante din corespondenţa marelui fizician

| 07 iun, 2014

Geniul lui Albert Einstein nu s-a răsfrânt şi asupra vieţii sale personale, celebrul fizician având o viaţă amoroasă plină de neîmpliniri, căsătorii nefericite şi despărţiri, aşa cum reiese din corespondenţa dintre Einstein şi femeile din viaţa lui, conform LiveScience.com.

 

O lectură a corespondenţei dintre Einstein şi soţiile şi amantele sale a adus la lumină complicata viaţă sentimentală a celui mai cunoscut om de ştiinţă din istorie, în cadrul piesei de teatru 'Dear Albert', a actorului, regizorului scenaristului şi dramaturgului Alan Alda.

'Mi se pare foarte interesant că Einstein, care a alergat mereu după simplitate, a avut o viaţă personală extrem de complicată şi de haotică', a comentat Alan Alda.

În piesă, tânărul Einstein, interpretat de Paul Rudd, îi scrie frecvent colegei sale de studenţie Mileva Maric, interpretată de Cynthia Nixon, o femeie foarte inteligentă şi hotărâtă, care avea să-i fie şi soţie celebrului fizician. Relaţia dintre ei s-a consumat cu pasiune, în pofida unei sarcini nedorite, înaintea căsătoriei şi a faptului că părinţii lui Einstein nu erau de acord cu această relaţie.

Cei doi îndrăgostiţi, care au fost nevoiţi să stea foarte mult timp departe unul de celălalt, şi-au mărturisit dragostea în scrisori, printre discuţii entuziaste pe teme ştiinţifice şi ecuaţii matematice.

Mileva Maric şi Einstein au trăit împreună timp de 10 ani, perioadă în care cariera lui Einstein era în ascensiune, acesta publicând şi revoluţionara teorie a relativităţii. În cele din urmă însă relaţia dintre cei doi a intrat în declin, iar Einstein a început să flirteze cu verişoara sa, Elsa, în 1912, căreia i se plângea de gelozia şi depresia lui Mileva Maric.

Atunci când Maric a refuzat să-i acorde divorţul, Einstein, un om pragmatic, a pus pe hârtie o listă de condiţii ce trebuiau respectate pentru a continua să trăiască alături de ea: 'Te vei asigura că hainele şi lenjeria mea sunt păstrate în ordine; că-mi voi primi cele trei mese, în mod regulat, în camera mea; că în dormitorul şi biroul meu va fi curăţenie şi că nimeni nu se atinge de masa mea de lucru', scria Einstein. El i-a mai pretins lui Mileva Maric să renunţe la orice relaţii personale cu el, să nu se aştepte la momente intime şi să nu mai vorbească cu el, dacă fizicianul va dori acest lucru.

În cele din urmă Mileva Maric şi Albert Einstein au divorţat la 14 februarie 1919, după ce trăiseră despărţiţi în ultimii 5 ani de căsnicie. Einstein s-a căsătorit cu propria verişoară, Elsa, la 2 iunie 1919, însă corespondenţa sa cu fiica Elsei sugerează că la un moment dat oscila între a o alege pe mamă sau pe fiică.

În perioada celei de-a doua căsătorii Einstein nu s-a ferit să aibă o serie de aventuri amoroase, rămânând fidel doar primei iubiri, fizica. Scrisorile sale îl zugrăvesc ca pe un om capricios atât în carieră cât şi în viaţa sentimentală. De foarte multe ori era convins că avea soluţia adevărată, doar pentru a răsturna totul puţin mai târziu.

Einstein a fost un om care a spus la un moment dat că s-a vândut cu totul, trup şi suflet, pentru ştiinţă. Un titan al fizicii care însă ducea o viaţă personală cu nimic ieşită din comun, marcată de aceleaşi frământări şi neîmpliniri ca majoritatea oamenilor. 'Un astfel de geniu ar fi trebuit să fie o personalitate ireproşabilă din orice punct de vedere. Dar natura nu acţionează aşa. Natura îţi dă pe de-o parte, enorm de mult, dar îţi şi ia pe altă parte la fel de mult', scris Elsa despre soţul ei într-o altă scrisoare.

Tag-uri: albert einstein
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ