Vicepremierul rus Dmitri Rogozin efectuează o vizită de două zile în Republica Moldova

| 04 iul, 19:58

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin efectuează, începând de marţi, o vizită de două zile în Republica Moldova, în cadrul căreia va avea întrevederi cu premierul Pavel Filip şi cu ministrul economiei, Octavian Calmâc, potrivit Radio Chişinău.

Scopul vizitei oficialului rus este pregătirea şedinţei comisiei interguvernamentale moldo-ruse, programată pentru luna octombrie. 

Dmitri Rogozin s-a întâlnit cu Octavian Calmâc la sfârşitul lunii mai, la Moscova. După cum reieşea dintr-un comunicat al Ministerului Economiei şi Comerţului, Dmitri Rogozin s-a autoinvitat atunci la Chişinău pentru a discuta despre agenda şi data exactă a următoarei reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse. 

În urmă cu o lună, premierul Pavel Filip şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, au discutat despre vizita lui Dmitri Rogozin în Republica Moldova. La scurt timp, guvernul de la Chişinău a anunţat că în cadrul vizitei va fi convenită o foaie de parcurs pentru eliminarea restricţiilor asupra exporturilor moldoveneşti către piaţa rusă. 

Conform sursei citate, vizitele vicepremierului rus au fost însoţite de fiecare dată de proteste şi scandaluri, în special din cauza susţinerii deschise a acestuia pentru regiunea separatistă din stânga Nistrului, dar şi a criticilor dure faţă de încercările Republicii Moldova de apropiere de Uniunea Europeană. 

Una din vizitele oficialului rus la Chişinău, desfăşurată în mai 2014, s-a încheiat cu un scandal diplomatic după ce autorităţile de la Kiev au interzis avionului în care se afla oficialul rus să survoleze teritoriul ucrainean. Atunci Dmitri Rogozin a plecat la Moscova cu un avion de cursă. Tot atunci, autorităţile moldovene au confiscat din avionul lui Dmitri Rogozin liste cu semnături pentru independenţa Transnistriei, pe care acesta le luase de la Tiraspol. 

Dmitri Rogozin, care este şi reprezentantul special al Kremlinului pentru regiunea transnistreană, va merge şi de această dată la Tiraspol, după ce recent el a avut o întrevedere la Moscova cu liderul separatist transnistrean Evgheni Şevciuk, adaugă Radio Chişinău.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ