Victor Opaschi: Subvenţionarea cultelor înseamnă că statul le recunoaşte rolul în societate

| 03 iun, 2014

Subvenţionarea cultelor de către stat înseamnă că statul recunoaşte rolul acestora în societate, a declarat secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi.

Subvenţionarea cultelor de către stat înseamnă că statul recunoaşte rolul acestora în societate, a declarat secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, marţi, la simpozionul 'Dimensiunea socială a relaţiei dintre statul român şi cultele religioase'.

'România nu este o excepţie în Europa în privinţa sprijinului financiar al cultelor religioase', a afirmat Opaschi, citat de Agerpres.

El a precizat că această finanţare nu înseamnă doar plata salariilor clericilor şi construcţia de biserici, ci acest sprijin este mult mai profund şi este susţinut de legile europene în vigoare.

'Viaţa religioasă este un domeniu unde statele moderne îşi declină competenţele (...), este domeniul în care statele trebuie să acţioneze discret atât în beneficiul celor credincioşi, dar şi al celor care nu cred', a spus Opaschi. El a adăugat că speră că acest simpozion va fi unul dintr-o serie de dezbateri.

Simpozionul 'Dimensiunea socială a relaţiei dintre statul român şi cultele religioase', organizat de Institutul Social Democrat 'Ovidiu Şincai' în colaborare cu Secretariatul de Stat pentru Culte, s-a desfăşurat la Biblioteca Naţională şi a fost moderat de Iuliana Cunovici şi Cătălin Raiu, de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Cătălin Raiu a declarat că această dezbatere este cu atât mai importantă cu cât în urma recensământului, peste 98 la sută dintre români aderă la unul dintre cele 18 culte recunoscute în România. Acesta a abordat şi declaraţia potrivit căreia statul român este considerat laic. 'În realitate, statul român este, în ceea ce priveşte guvernarea vieţii religioase, un stat neutru, care este interesat să încurajeze dinamica vieţii religioase în societate', a susţinut el.

Printre invitaţii simpozionului s-au numărat reprezentanţi ai cultelor religioase din România, membri ai Grupului de rugăciune din Parlament şi reprezentanţi ai unor ministere. Printre temele abordate s-au numărat raportul dintre legislaţia unei ţări şi religie, legătura dintre cultele religioase şi sistemul de sănătate, parteneriatul dintre guvern şi biserică şi beneficiile acestui parteneriat.

Medicul Daniela Bartoş, fost ministru al Sănătăţii, a vorbit despre experienţa sa personală în ceea ce priveşte relaţia sistem sanitar - culte reprezentate într-o ţară. Ea a făcut un scurt istoric al implicării Bisericii în instituţiile sanitare, vorbind de cei care sunt cunoscuţi în conştiinţa creştină drept 'doctorii fără de arginţi', dar a vorbit şi despre o audienţă pe care a avut-o la patriarhul Teoctist, imediat după Revoluţie, în care a dorit să ceară o mai mare implicare a Bisericii Ortodoxe în activitatea din spitale.

'Biserica Ortodoxă este implicată în probleme medicale şi sociale', a spus Daniela Bartoş.

Corneliu Vişoianu, consilier al premierului, a declarat că, dincolo de parteneriate şi acorduri, relaţia dintre culte şi autorităţile statului trebuie să funcţioneze în mod real.

'Trebuie să lucrăm împreună. Sunt multe acorduri, multe hârtii (...), trebuie să aducem toţi actorii la aceeaşi masă', a declarat el, adăugând că asemenea acorduri nu trebuie să fie 'o întrajutorare de moment'. 'Sper ca într-o zi să vorbim şi de sfinţii politicieni fără arginţi', a spus Vişoianu, subliniind că relaţia stat-culte trebuie să includă proiecte concrete.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

8 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 iun, 2014
Breaking news de la BOR
Conflict în stil mafiot între două clanuri de serafimi şi heruvimi

Având reputaţia unui loc al liniştii şi al păcii, Raiul a fost, cu puţin timp în urmă, scena unui atac nemaiîntâlnit. Fiind înarmaţi cu săbii Jedi, câţiva membri ai clanului Serafimilor, au descins într-un loc de reuniune al rivalilor din clanul Heruvimilor. Disputa a izbucnit din cauza neînţelegerii generate de banii obţinuţi în urma pelerinajului organizat la moaştele făcătoare de minuni ale sfinţilor Pic şi Poc. Până la momentul intervenţiei trupelor speciale de apostoli, Bătaia Cea Ruptă din Rai a avut unele consecinţe nefaste pentru ambele tabere: veşminte sfâşiate, aureole sparte şi aripi fracturate.

Printre cei reţinuţi se numără şi Cuviosul Arsenie Cămătarul, temut membru al clanului Serafimilor, dat în urmărire generală pentru un lung şir de minuni comise cu sânge rece folosind sfântul Levier. “De fiecare dată s-a bazat pe relaţiile lui la Muntele Athos pentru a ocoli legea divină, dar iată că am reuşit să-l arestăm. Va posti şi va face canoane aspre pentru mult timp de acum încolo. Mai pe scurt, a dat de Đracu’.”, a declarat sfântul Gheorghe.

Părintele Coşmelie, purtător de cuvânt al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, susţine că mulţumită capturării membrilor celor două clanuri, Viaţa de Apoi a Raiului va putea reveni, în sfârşit, la normalitate.
04 iun, 2014
Parintele Portofenie
Ştiaţi că:
- Iisus s-a născut din mamă virgină, aceasta fiind fertilizată in vitro de către o fantomă ?
- deţine recordul mondial pentru cea mai lungă perioadă de abstinenţă sexuală şi anume 33 de ani ?
- exceptând faptul că era tâmplar, mai practica iluzionismul, medicina alternativă şi multe alte practici “magice” ?
- inelele lui Saturn sunt de fapt prepuţul lui Iisus, fapt dovedit de teologul Leo Allatius ?
- Biblia ne spune că Iisus era o forma de viaţă neconvenţională, el fiind alcătuit din pâine integrală şi vin Chateau Cheval Rouge ?
- îi iubeşte atât de mult pe americani încat a ţinut secret mântuirea sa până în anul 1492 ?
- poate merge pe apă pe care o transformă în vin, pentru ca apoi, prin tranzitivitate, să poată merge şi pe vin ?
- a reuşit să se supună sacrificiului suprem chiar dacă, fiind atotştiutor, cunoştea faptul că după trei zile va învia ?
- a murit şi a înviat de peste 2000 de ori ?
- este primul caz confirmat de “înălţare”/”levitaţie” ?
- unul dintre hobby-urile sale este apariţia în visele schizofrenicilor ?
04 iun, 2014
Parintele Alcoolie
Stimaţi credincioşi, vedeţi că mâine vin să vă miruiesc. Tarifele sunt după cum urmează:
1. 100 de lei - Evanghelia, patrafirul, crucea şi mâna dreaptă, plus bonus de tămâiere all-inclusive;
2. 80 de lei - Patrafirul, mâna dreaptă şi şomoiogul de busuioc cu care vă dau în freză;
3. 50 de lei - Patrafirul şi crucea plus mâna stangă cu care mă scarpin la boaşe;
4. 20 de lei - Doar patrafirul, zgârciţilor. Să nu vă imaginaţi că intraţi în rai cu banii ascunşi în chiloţi;
5. 10 lei - Vă dau să pupaţi salamul bărbos, că altceva nu meritaţi, tăntălăilor;
6. 5 lei - Îmi şterg posteriorul cu mutrele voastre diforme;
7. Moca - Să mergeţi la biserică să vă agheasrnuiască părintele Cocalarie, sărăntocilor.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ