Victor Ponta are un nou dosar la DNA. Procurorii au disjuns cauza privind conflictul de interese

| 18 sep, 11:20

Un nou dosar pentru Victor Ponta. Trimis în judecată, şeful Guvernului mai are un dosar în cercetare la DNA. Procurorii au disjuns acuzaţia de conflict de interese. Este vorba despre numirea lui Dan Şova în funcţia de ministru al Transporturilor. Premierul nu a fost deocamdată pus sub acuzare.

Potrivit surselor citate, cauza a fost disjunsă pentru a se face în continuare cercetări în legătură cu împrejurarea comiterii acelor presupuse fapte în care sunt implicate şi alte persoane.

Parlamentul a respins, la începutul lunii iunie, solicitarea şefului DNA de începere a urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta pentru trei infracţiuni de conflict de interese.

Un judecător s-a retras din dosarul lui Ponta pe motiv de incompatibilitate

Judecătoarea Cristina Rotaru de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, căreia i-a fost repartizat dosarul premierului Victor Ponta, a făcut cerere de abţinere pe motiv de incompatibilitate.

Cererea sa a fost aprobată, iar dosarul va fi repartizat aleatoriu altui judecător.

'Admite declaraţia de abţinere, constată incompatibilitatea şi stabileşte că doamna judecător nu va participa la judecarea cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 3407/1/2015 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie', se arată în decizia instanţei.

Victor Ponta a fost trimis joi în judecată de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel''.

În dosar mai sunt trimişi în judecată senatorul Dan Şova, sub control judiciar, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi ''Şova şi Asociaţii'', Laurenţiu Ciurel, la data faptelor având calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, şi Octavian Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

Procurorii susţin că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinet individual de avocat, a obţinut de la SCA ''Şova şi Asociaţii'' suma de peste 181.000 lei, pentru presupuse activităţi efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.

'Astfel, la 30 august 2007, între SCA 'Şova şi Asociaţii', reprezentată de Şova, şi Cabinetul Individual de Avocat 'Ponta Victor-Viorel', reprezentat de Ponta, s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut că, pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară. Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpaţii au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta pentru octombrie 2007 (lună în care Şova s-a înţeles cu Cristea Dumitru să încheie un contract de asistenţă juridică prevăzut cu comision de succes)', susţine DNA.

Anchetatorii au reţinut că, în 27 martie 2008, inculpaţii au încheiat un act adiţional la convenţia de conlucrare profesională, în sensul că s-a modificat onorariul cuvenit lui Ponta la suma de 3.000 euro (cu o lună înainte, cele două complexuri energetice încheiaseră cu SCA ''Şova şi Asociaţii'' alte contracte de asistenţă juridică prevăzute cu comision de succes).

'Convenţia de conlucrare s-a încheiat în decembrie 2008, moment în care Ponta a devenit ministru. Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA 'Şova şi Asociaţii', care a efectuat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Dan Şova a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi', menţionează DNA.

Sursa citată precizează că, din probe, a rezultat că, prin încheierea contractului de conlucrare, s-a urmărit bonificarea lui Victor Ponta pentru contractele încheiate de SCA ''Şova şi Asociaţii'' cu complexurile energetice. Procurorii consideră că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă, la nivelul companiilor de stat, nu ar fi existat percepţia că Şova beneficiază de susţinerea lui Victor Ponta.

Ponta: Singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist care vrea să se afirme

Premierul Victor Ponta afirmă că România are o economie care creşte iar singura problemă a ţării e 'obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani', şeful Executivului făcând referire la dosarul său de la DNA, potrivit Agerpres.

'În trei ani, România va depăşi economic mai multe ţări europene - spune FMI! Cred cu tărie că acest lucru este realizabil, prin munca românilor şi printr-o guvernare eficientă (şi atunci, în 2018, ne vom gândi că nu au fost rele timpurile în care economia creşte, salariile şi pensiile la fel, absorbim fonduri europene şi ajutăm Moldova, şi singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani', a scris Ponta pe Facebook.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 sep, 13:31
Mirela Palada Pufoasa
Vai,vai,vai...
cel mai cinstit Guvern,cu cel mai penal Premier in functie ,din Europa?
consiliat de Sultanescu Dan,Dana,secretara lui Teodorescu(fosta?) si de insusi casalotul in persoana?
vai,vai,vai...Coana Mita...pe malul celalalt al oceanului inca se voteaza,romani...
este noaptea de 17 noiembrie 2014
Victor Ponta Presedinte...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ