Victor Ponta: atenţionările primite de la primari sunt o formă de şantaj pentru problema ANI

| 22 aug, 2013

Documentul redactat de Asociaţia Comunelor prin care măsurile Guvernului sunt criticate reprezintă o formă de şantaj legată de problema incompatibilităţii aleşilor locali care fac obiectul sesizărilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), şantaj care însă nu va funcţiona, afirmă premierul Ponta.

"Eu am înţeles acel document ca o formă de şantaj pentru problema ANI. Sunt lucruri care nu se pot face, pentru că orice lege am adopta nu se aplică pentru trecut, pot fi găsite soluţii juridice doar pentru viitor", a spus premierul Victor Ponta la postul B1 TV, conform Mediafax.

El a adăugat, ironic, dacă nu cumva primarii s-au supărat şi atunci când Executivul a decis să acopere de la bugetul de stat corecţiile financiare impuse de Comisia Europeană pentru nereguli identificate la proiecte locale.

Asociaţia Comunelor din România, organizaţie ce reuneşte aproximativ 2.900 primari de comune, a redactat un document în care critică măsurile luate în ultimele luni de Guvern, arătând că acestea au avut un efect negativ asupra comunităţilor locale, şi a cerut premierului Victor Ponta să stabilească o întâlnire la Guvern până la 27 august, atenţionând că, în caz contrar, nu se va implica pentru mobilizarea cetăţenilor cu drept de vot la referendumul pentru revizuirea Constituţie şi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale.

Premierul vrea să invite PDL la discuţii pe buget

Premierul Victor Ponta a punctat că va transmite luni o invitaţie la discuţii conducerii PDL, subiectele avute în vedere fiind acordul cu FMI şi bugetul pe 2014.

"Nu este un joc politic invitaţia către PDL de a discuta despre acordul cu FMI şi despre bugetul pe 2014. Este o invitaţie foarte serioasă. La fel aceeaşi invitaţie am avut-o la începutul anului către UDMR şi către PP-DD şi mi-o voi susţine şi în toamnă. O să transmit luni dimineaţă o scrisoare oficială către conducerea PDL. Am văzut că erau suspiciuni că-i chem la Guvern. Nu, nici vorbă. Ne întâlnim la Parlament, cum s-a întâmplat de fiecare dată, eu cu ministrul de Finanţe, domnul Chiţoiu, şi cu ministrul Bugetului, domnul Voinea, ca să nu fie aşa o desfăşurare politică merg cu cei doi miniştri care răspund. Sigur (ne întâlnim - n.r.), cu domnul Blaga, cu domnul Predoiu, cu cine doresc", a spus premierul.

Întrebat dacă are o confirmare din partea lui Vasile Blaga, primul-ministru a reamintit declaraţia preşedintelui PDL pe acest subiect. "Am văzut declaraţia preşedintelui Blaga şi, sincer să fiu, nici nu văd cum ar putea să refuze, pentru că e o prostie ce le zice cineva să refuze", a declarat Victor Ponta.

Premierul a explicat că nu doreşte ca scrisoarea de intenţie cu FMI să fie doar o decizie a Guvernului.

"Scrisoarea de intenţie se semnează de către guvernatorul BNR şi ministrul de Finanţe, dar, atenţie, se avizează de către preşedintele României, domnul Băsescu, de către mine şi încă vreo 15 miniştri, după care merge în Parlament ca să fie lege. Eu nu vreau să fie doar o decizie a Guvernului. Noi am negociat, prezentăm tot textul, îl prezint în Parlament, cred că pe 8 sau pe 10 septembrie voi merge în Parlament, şi, până la urmă, e o decizie a întregului Parlament. De asemenea, în chestiunea cotei unice propuse de PDL am venit cu calculele şi calculele trebuie verificate şi de către cei de la PDL, poate nu le-am făcut noi bine. Deşi le-am făcut bine, întrucât la Finanţe e tot domnul Gherghina, ei tot pe domnul Gherghina îl aveau, deci nu pot fi greşite calculele. Sunt vreo 12 miliarde de lei care ar dispărea în urma celor măsuri şi, dacă iei 12 miliarde, ori trebuie să tai nişte cheltuieli, ori să le pui de undeva", a arătat Victor Ponta.

Elena Udrea: e tardivă invitaţia

"Între timp (...) scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional este finalizată, deci e tardiv acum să ne întâlnim să discutăm despre ceva ce oricum Guvernul nu va putea pune în practică. Însă dânsul face un exerciţiu de imagine, demonstrând că, uite, îşi pleacă urechea la propunerile opoziţiei", a declarat Udrea.

În opinia sa, Victor Ponta a încercat doar să lase impresia că este deschis la propunerile formulate de opoziţie.

"Ideea de a consulta opoziţia este, în general, o idee bună. Când vine de la domnul Ponta, este evident că are un scop ascuns, iar acela este dorinţa de imagine a domnului Ponta. Ponta foloseşte o strategie de comunicare uşor de intuit, în care încearcă să demonstreze că este deschis la propunerile opoziţiei, numai că propunerile opoziţiei sunt vechi de un an şi ceva şi domnul Ponta le-a ignorat permanent", a spus parlamentarul PDL.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ