Victor Ponta, audiat în dosarul Referendumului: Am venit să spun adevărul

| 11 mar, 08:57

Victor Ponta s-a prezentat miercuri dimineaţa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a fi audiat ca martor în dosarul Referendumului, în care fostul vicepremier Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în anul 2013.

UPDATE: Premierul Victor Ponta a declarat miercuri după ce a fost audiat ca martor în dosarul referendumului că a spus adevărul în fața instanței și că dacă ar fi avut ocazia să facă aceste declarații și în fața procurorilor, acest dosar nu ar mai existat.

A fost foarte bine. Dacă aș fi avut ocazia să spun în fața procrorului ce am spus astăzi, poate că nu exista acest dosar. Am spus avevărul si numai adevaărul”, a precizat Ponta.

Totodată, liderul PSd a ținut să sublinieză că deciziile luate cu privire la organizarea referendumului din 2012 au fost decizii politice, care nu pot fi sancționate de Codul penal.

Deciziile politice privind suspendarea preșdintelui sunt decizii politice. Nu a existat sub nicio formă nicio încălcare a legii. Decizia politică de suspendare a lui Traian Băsescu, pe care și azi o consider corectă, a fost o decizie politică. Nu este interzis de Codul penal să iei decizii politice.  Între deciziile politice pe care le luăm zi de zi și răspunderi penale, este diferența dintre democrație si dictatură. Toate deciziile politice au fost luate de conducerea USL. Domnul Dragnea nu era membru al Parlamentului. El nu a făcut nimic singur și nu a făcut ninic ilegal, toți am făcut”, a mai spus Ponta, la ieșirea de la audieri.

UPDATE: Victor Ponta a afirmat în faţa instanţei că a cunoscut sistemul de sms-uri aplicat de USL la referendumul din 2012 şi modul de funcţionare a aplicaţiei, dar că aceasta consemna doar prezenţa şi date din procesul-verbal, nu indica şi numărul de voturi cu "Da" sau "Nu", informează Mediafax.

El a arătat că, încă de la alegerile prezidenţiale din 2009, PSD a decis să aibă un sistem de verificare a prezenţei electorale, cum au avut şi alte partide, PDL fiind primul partid cu un astfel de sistem.

"Când am devenit preşedinte PSD, am decis să avem acest sistem, folosit prima dată de PSD la alegerile locale din iunie 2012, apoi la toate tipurile de scrutin, inclusiv la cel din noiembrie 2014, la fel ca alte partide", a spus Ponta, în faţa instanţei.

Întrebat dacă a participat la şedinţa Comitetului Executiv de partid care a aprobat acest sistem, Ponta a spus că, iniţial, în şedinţa USL a fost decis ca persoanele responsabile de campania pentru referendumul din 2012 să fie Liviu Dragnea (din partea PSD) şi Eduard Hellvig (din partea PNL, actualul director al Serviciului Român de Informaţii), precum şi ca sediul comun de campanie să fie cel din Kiselleff, datorită condiţiilor logistice mai bune, scrie Mediafax.

UPDATE: La sosirea la sediul ÎCCJ, premierul a declarat că a venit pentru că vrea să spună adevărul.

Vreau să spun adevărul, am vrut să îl spun în fața procurorului și nu m-a ascultat”, a spus Ponta.

Victor Ponta a declarat duminică seara că va explica în faţa instanţei faptul că, bazat pe informaţiile avute ca lider de partid şi premier, nu a făcut nimeni în 2012 vreo schemă de fraudare.

Liviu Dragnea a fost trimis in judecată, de către procurorii DNA, pe 7 octombrie, pentru tentativa de  fraudă la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, din 29 iulie 2012.

El este acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60 la sută la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

 

Citeşte şi: Ponta, întrebat de instanţă dacă a primit sms la referendum: Ştiam că sunt exclusiv îndemnuri la vot

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 mar, 09:15
dan slugarescu
nu a existat nici o "schema" de fraudare..
a fost o tentativa de fraudare simpla,pe baza unui plan
in care niste politicieni au incercat sa influenteze niste cetateni simpli,unii dintre ei fiind chiar decedati..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ