Victor Ponta: Cu cât există mai mult acces la date, cu atât comunicarea este mai corectă

| 20 feb, 12:38

Victor Ponta a pledat, vineri, pentru un acces corect la date și pentru o transparență a comunicării acestora de către autoritățile publice, în caz contrar, rezultatul putând fi "un dezastru", așa cum s-a întâmplat anul trecut la momentul elaborării proiectului de cod fiscal.

"Un aspect, care ține de avantajul pe care foarte puțini îl văd, din administrația publică, de la prim-ministru, miniștri, angajați, este faptul că, cu cât este mai multă transparență, cu cât există mai mult acces direct la date, cu atât și comunicarea noastră poate fi mai corectă. Altfel, depindem de comunicarea indirectă, care, întotdeauna, sigur, este supusă diverselor interpretări și diverselor tendințe. Și dau un singur exemplu — cel mai important proiect de azi al guvernului este noul cod fiscal. Anul trecut, tocmai că nu am știut să fim transparenți în procesul de elaborare, la un moment dat a apărut "pe surse": 'noul cod fiscal mărește toate taxele'. A fost un dezastru. Pur și simplu i-am spus doamnei ministru Petrescu ( fost ministru de Finanțe-n.r.), care încerca să-mi explice mie că nu e adevărat, că degeaba îmi explică, dacă nu am știut să comunicăm noi transparent, s-au mișcat alții mai repede, au spus că toate taxele se măresc și, acum, orice vii să propui, nu va fi susținut. (...) Nimic nu este mai eficient decât să spui: 'iată, ai pe masă toate datele' și, sigur, cei mai mulți, de bună credință, poată să le folosească în mod corect", a declarat, vineri, premierul Victor Ponta, la "Ziua Internațională a Datelor Deschise", eveniment organizat la Bibilioteca Națională a României.

Potrivit șefului Guvernului, se vorbește mai puțin despre faptul că există, în acest domeniu, și proiecte concrete finanțate din banii europeni.

"Mă gândesc cel puțin la proiectul de combatere a conflictelor de interese de către Agenția Națională de Integritate, care este finanțat dintr-un proiect european, și care, în curând, (...) va avea capacitatea, prin accesul la date, de a obține un rezultat, cred, mult mai bun decât acela de a veni după un an, doi, cinci și să constați un conflict de interese — acela de a-l preveni și de a spune autorității publice contractante înainte de semnarea contractului: 'Atenție, te afli într-un conflict de interese — primar cu firma care câștigă sau ministru sau oricine altcineva'. Cred că ne cheltuim mult prea multă energie în a combate efectele și foarte puțină în a combate cauzele lucrurilor care merg prost. Și, din punctul acesta de vedere, accesul la date și efortul de a folosi aceste date pentru a preveni, pe cât posibil, cheltuirea greșită a banului public este un lucru mult mai eficient și mai benefic decât să vii să pedepsești după aceea", a subliniat Victor Ponta.

Premierul a dat asigurări că orice inițiativă din sfera societății civile, în scopul creșterii accesului la date, va fi sprijinită.

"Cred că este în avantajul celor care plătesc taxe (...) să știe ce se întâmplă cu fondurile publice care se strâng din taxe și impozite, cum funcționează autoritățile publice.(...) Accesul la date face cu siguranță ca (...) administrația publică să fie mai eficientă și să-și îndeplinească mai bine sarcinile constituționale și sociale. Fără a exista un mare entuziasm din partea aparatului birocratic, tot ceea ce ține de inițiativele dvs. și de puterea politică se implementează, mai încet decât ar trebui, poate mai puțin decât ar fi bine, dar, cu siguranță, direcția este cea corectă", a declarat Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ