Victor Ponta: Dacă nu se iau măsuri în domeniul energiei, riscăm să devenim muzeu al omenirii

| 04 iun, 2013

Premierul Victor Ponta a precizat, marţi, că în cadrul şedinţei de Guvern urmează să fie adoptat actul normativ privind stabilirea sistemului de promovare şi de susţinere a producerii energiei din surse regenerabile, el apreciind că dacă nu se vor lua măsuri în vederea unui sistem care să asigure sustenabilitatea industrială, riscăm să devenim "muzeu al omenirii2.

În acest sens, primul ministru a menţionat că în ultimii şapte ani preţul energiei electrice în SUA a scăzut cu 4%, în timp ce în Europa a crescut cu 38%, iar preţul gazelor în industrie a scăzut cu 66% în SUA şi a crescut cu 35% în Europa.

 

"Nu trebuie să fii specialist în energie ca să înţelegi că atunci când unii scad preţurile cu 60% şi alţii le cresc cu 35%, probabil că în România şi în Europa, dacă nu luăm măsuri, se vor închide toate fabricile. Şi o să rămânem să fim doar muzeu, eventual, al omenirii, ceea ce nu cred că e bine nici pentru România, nici pentru Europa", a spus Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că în România există mari unităţi producătoare care, în lipsa adoptării acestui act normativ, riscă să se confrunte cu pierderi tot mai mari şi să îşi închidă porţile. Premierul a mai precizat că prin schema de ajutor adresată populaţiei se doreşte găsirea liniei de mijloc care să permită câştiguri pentru cei care investesc în energii regenerabile, dar şi dezvoltarea industriei.

"Este o decizie prin care, pe de o parte, vrem să dăm un semnal de sprijin în continuare pentru investiţii în energia regenerabilă, însă aceste investiţii şi această dezvoltare trebuie făcută cu respectarea, dacă vreţi, a realităţilor de zi cu zi. Este important să avem un preţ al energiei care să asigure sustenabilitatea industrială, în primul rând. (...) Că altfel, o să avem energie regenerabilă şi nu o să mai aibă cine să o consume, pentru că închidem toate fabricile", a precizat Ponta.

Premierul a precizat pe 23 mai că subvenţiile pentru energia regenerabilă nu vor fi diminuate, ci reeşalonate.

"Nu le diminuăm, ci le eşalonăm, pentru că e vorba totuşi de investiţii şi vreau să dăm un semnal de păstrare a beneficiilor investiţiilor, facem o anumită reeşalonare care să facă sustenabilă în primul rând activitatea economică, pentru că, ştiţi foarte bine, mari uzine sunt afectate de creşterea preţului la energie şi de plata certificatelor verzi, dar în acelaşi timp şi pentru populaţie, pe factura fiecăruia dintre noi apar certificatele verzi. Or, încercăm să facem un tip de reeşalonare, să împingem puţin subvenţiile", a spus primul-ministru.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ