Victor Ponta: Dacă Traian Băsescu a promulgat Legea achiziţiilor publice înseamnă că e bună

| 09 iul, 2013

Premierul Victor Ponta a declarat că va analiza o eventuală modificare a noii reguli care exceptează anumite regii şi companii de stat de la obligativitatea licitaţiilor publice. Pe de altă parte, premierul a precizat că din moment ce preşedintele Băsescu a promulgat Legea care include şi această modificare, "înseamnă că este bună".

Premierul Victor Ponta a fost întrebat dacă îşi menţine decizia de a modifica Legea achiziţiilor publice pentru a reintroduce obligativitatea ca toate regiile autonome şi companiile de stat să atribuie contracte prin licitaţii publice, variantă avansată săptămâna trecută în faţa presei, iar răspunsul a spus că va analiza situaţia, dar a amintit că modificările au fost promulgate de preşedinte.

"O să fac o analiză, pentru că, din moment ce a promulgat-o înseamnă că e bună, nu ?", a declarat premierul.

Legea 193/2013 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 28 iunie. Din momentul intrării în vigoare, companiile de stat nu mai sunt obligate să organizeze licitaţii până la un anumit prag valoric, care a fost dublat. Legea ridică plafonul de achiziţii de bunuri şi servicii fără licitaţie de la 15.000 la 30.000 de lei, iar la lucrări de la 30.000 la 100.000 de lei.

Săptămâna trecută premierul Ponta a susţinut, în faţa presei, că Guvernul nu a fost de acord cu exceptarea unor companii de stat de la obligativitatea licitaţiilor şi că ar putea "reinterveni" cu un act normativ de modificare a deciziei.

El a mai susţinut că nu este convins că soluţia adoptată de Parlament este cea mai bună.

Preşedintele Traian Băsescu a explicat pe 4 iunie de ce a promulgat legea achiziţiilor publice, potrivit căreia cresc valorile până la care se pot face achiziţii fără licitaţie.

Traian Băsescu a declarat că au existat solicitări de a nu promulga această lege chiar de la reprezentanţi ai PDL.

"Am fost un susţinător al creşterii plafoanelor încă din timpul Guvernării Boc. Plafoanele europene merg până la 200.000 euro pentru servicii şi 5 milioane de lei pentru lucrări. România stă cu maxim 50.000 euro, ceea ce face imposibilă cheltuirea banilor pentru plafoane mici. Ar putea merge mult mai repede programele de 5 milioane de euro. Am promulgat legea, aveam conştiinţa încărcată dacă nu eram atent la ea. La lucrări mici se iau oferte, se fac nişte documente care să îmi permită să am mai multe oferte, dar nu stau cu procedura licitaţiei care mă duce la 120 de zile, ca la licitaţie de 150 milioane de euro ca la calea ferată. Este o chestiune de supraveghere. Partea cealaltă este acuzaţia că se poate fura. Avem instituţii de supraveghere, să supravegheze", a spus preşedintele Traian Băsescu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 iul, 2013
ramona
Da este vinovat ca te-a numit PM .

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ