Ponta, după şedinţa USL: În 2010 s-a produs un genocid social. Antonescu: Raportul Roşia Montană va fi respins

| 11 noi, 2013

Victor Ponta şi Crin Antonescu au ieşit împreună după şedinţa USL de luni dimineaţa şi au făcut declaraţii presei. Au discutat despre descentralizare, fiscalitate, poziţia USL faţă de Roşia Montană. Foştii guvernanţi au fost acuzaţi de crearea unui genocid social în 2010.

Crin Antonescu:

Cele trei teme discutate sunt bugetul pe 2014, descentralizarea, care a intrat practic in ultima faza de pregatire, si pozitia comuna a USL in comisia Rosia Montana. In cele trei chestiuni pozitiile privitoare la buget sunt deja cunoscute, in ce priveste descentralizarea mergem fara nicio ezitare pe un proiect major, important.

Ideea e de a descentraliza cu adevarat tot ce e posibil de descentralizat. Nu e o negociere intre administratia locala si ministri, mai da de la tine, mai las de la mine. Nu are criterii cine e ministru si de la ce partid, ci functionalitatea institutiilor, modernizarea administratiei, apropierea deciziei de comunitatea locala.

Comisia Rosia Montana, care azi isi va da obstescul sfarsit, in jurul orei 18, principiul este: acord de respingere pe actualul proiect guvernamental si in concluzii recomandari pentru constituirea unui cadru legislativ care exprima intentia comuna nu de a bloca dezvoltarea, ci de a construi o legislatie care sa dea sansa dezvoltarii, a exploatarii in conditii convenabile, rentabile, rezonabile pentru Romania, de respectare a standardelor de mediu.

Acest proiect va fi respins si mai departe se deschid toate posibilitatile ca o legislatie sanatoasa, transparenta, bazata pe criterii foarte ferme, universal acceptate, la vedere, sa fie reglementate.

Victor Ponta:

In 14 vom avea sedinta de guvern in care adoptam proiectul legii descentralizarii, va pleca imediat la parlament cu propunerea ca prezentarea legii pe care ne angajam raspunderea sa se faca marti, 19 noiembrie. Tot pe 14 vom trimite la parlament proiectul legii bugetului de stat, cu propunerea ca in primele soua saptamani sa se dezbata in comisii si la inceputul lui decembrie plenul sa dea votul.

Am prezentat in USL negocierea cu institutiile financiare internationale a bugetului pe 2014, raportat la modul in care Romania a negociat in 2010. Profit de iesirea extrem de neinspirata a lui Basescu si Boc pentru a readuce aminte. In 2010, propunerea dl Basescu si Boc a fost taierea tuturor salariilor si pensiilor si cresterea singurei taxe care priveste toata lumea, TVA, de la 19 la 24%. Asta a fost negocierea facuta de Basescu si Boc.

Ce am propus noi: am dat inapoi pensiile si salariile, in 2014 vor creste toate pensiile, salariile cresc la medici rezidenti, profesori debutanti si alte categorii pentru care avem acoperire bugetara. Nu se modifica TVA in sus, am scazut-o la panificatie, rezultatele sunt pozitive.

Noi scadem TVA, nu am modificat cota unica, reducerea CAS pentru al doilea semestru e un angajament politic al guvernului si al USL. In 2010, Romania sa imprumutat de la FMI cu 20 mld dolari, bani pe care noi ii platim. Acum nu ne imprumutam niciun dolar. Datoria reflectata in deficit a scazut de la 7% in 2009, noi am preluat-o 4,6% sau chiar 5%, in 2014 e 2,2.

La Fonduri Europene, am preluat absorbtie 7%, toate programele blocate, acum toate programele sunt deblocate, grad absorbtie 26%, va fi 30% pana la finele anului. In timp ce 2010 si 2011 categoriile sociale au fost invajbite int-run plan aproape fascist, bugetari impotriva privati, militari pensionati contra activi, angajati contra pensionari.

Mediul de afaceri, constructii speciale sunt impozitate in toata Uniunea Europeana. Diferenta intre 2010 si 2014 vreau sa fie clara pentru toti cei care au uitat. Mi-as dori ca cei care au initiat genocidul social din 2010 sa se abtina de la campanii.

Despre Rosia Montana:

Pozitia comuna a USL este de a respinge proiectul de lege, dar de a da mesaj foarte clar, sustinem proiectele economice de anergura de exploatare a tuturor resurselor, e un mesaj foarte clar si la gazele de sist, de a stipula si sustine un cadrul legislativ larg pentru toate aceste proiecte si de a solicita tuturor institutiilor sa participe la crearea acestui cadru si de a-l pune in dezbatere publica.

O mare parte a obiectivelor au fost atinse, despre proiectul Rosia Montana s-a discutat serios, si nu demagogic. Am exprimat o pozitie de sustinere a proiectelor economice mari, Daca proiectul de lege nu a fost suficient de bun, inseamna ca urmatorul va fi si mai bun si va acoperi toate criticile de buna credinta. Am exprimat o pozitie de sustinere a proiectelor economice mari. Daca proiectul de lege nu a fost suficient de bun, inseamna ca urmatorul va fi si mai bun si va acoperi toate criticile de buna credinta.Proiectul se duce la Senat, de la Senat se duce la Camera. Cand intra in procedura parlamentara nu ai voie sa retragi proiectul, voteaza sau se respinge.

Crin Antonescu:

Proiectul isi va urma circuitul normal.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ