Victor Ponta: FMI nu agreează reducerea TVA și creșterea salariilor în Sănătate și Educație

| 22 oct, 13:07

Premierul Victor Ponta a declarat joi că, în urma vizitei tehnice a delegației FMI, "există un punct clar de dezacord" referitor la deficitul bugetar pentru anii 2016-2017, lucru care reflectă, în opinia prim-ministrului, faptul că FMI nu este de acord cu scăderea TVA și cu creșterea salariilor în Educație și Sănătate.

"După vizita tehnică a delegației FMI, există un punct clar de dezacord între Guvernul României și aceștia — deficitul bugetar pentru anul 2016 și 2017. FMI susține că va fi de circa 2,9% din PIB, MFP spune 2,5% — oricum sub plafonul de 3% peste care Comisia Europeană poate interveni conform tratatelor în vigoare (în condițiile în care multe țări europene, cel mai recent Spania, și-au aprobat deja bugetul pe 2016 cu deficite mult peste limita de 3%). Această discuție tehnică trebuie înțeleasă de cetățenii țării, singurii care, în final, pot decide. Sunt de fapt două puncte mari în litigiu (restul sunt secundare și ușor de rezolvat): 1. FMI nu agreează reducerea TVA prevăzută de Codul Fiscal (nici cota de 9% pentru alimente — deja în vigoare din 1 iunie); 2. nu sunt de acord cu creșterea salariilor cu 25% la Sănătate și Educație", a explicat Ponta, pe contul său de Facebook.

Citește și:  Rectificare bugetară: care sunt ministerele care iau mai mulţi bani

Premierul afirmă însă că, din punctul de vedere al Guvernului actual, ambele măsuri sunt "necesare și sustenabile" pentru că așa se va reuși menținerea ritmului de creștere și dezvoltare economică, "cel mai rapid din UE".

În acest context, Ponta susține că pentru cetățenii României exista două opțiuni, "exprimate constituțional prin intermediul Parlamentului", și anume: "menținerea politicilor actualului Guvern referitoare la TVA și salarii în Sănătate și Educație" sau "instalarea unui nou Guvern al PNL (susținut bineînțeles de președintele Iohannis) care să ia decizia păstrării cotei de TVA la 24% (inclusiv pentru alimente) și revenirea salariilor în Sănătate și Educație la nivelul dinainte de creșterea de 25%! (deci tăierea practic a salariilor ca în 2010 sau amânarea, fiind vorba de legi deja în vigoare)".

Potrivit șefului Guvernului, prin asemenea tăieri "deficitul bugetar pe 2016-2017 va scădea spre 1%, ceea ce evident va fi agreat de FMI", dar cu consecințe pe care el personal le consideră ca "fiind de natură să aducă România înapoi la anul 2010!".

Citește și:  Ponta: Bătălia politică nu mai mă interesează. Eu și Guvernul ne vom face în continuare treaba până la finalul mandatului


"Eu și Guvernul pe care îl conduc ne-am exprimat foarte clar asupra viziunii necesare României pentru a se dezvolta în continuare așa cum a reușit în ultimii 4 ani! Până la alegerile parlamentare din noiembrie 2016 (este evident că anticipate nu mai pot avea loc acum) este dreptul liderilor partidelor parlamentare să decidă asupra acestor subiecte fundamentale pentru țara noastră!", a conchis premierul.

Fondul Monetar Internațional estimează un deficit bugetar de 3% din PIB în 2016 și peste acest nivel în 2017 din cauza reducerilor masive de taxe și impozite ș a majorărilor salariale anunțate, în timp ce recomandarea instituției financiare internaționale privind deficitul este de 1,5% din PIB pentru anul viitor.

"Pentru anii 2016 și 2017, politicile adoptate și cele care se intenționează a fi adoptate — o combinație de reduceri masive de impozite și taxe și de majorări salariale — vor împinge deficitul fiscal până aproape de 3% din PIB în anul 2016 și peste acest nivel în 2017 dacă nu sunt identificate măsuri compensatorii sau dacă nu se întâmplă din nou neexecutarea integrală a cheltuielilor de capital", se arată într-un comunicat semnat de șeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter.

Tag-uri: FMI, victor ponta
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 oct, 18:13
Mihai
proiect
Oferta serioasa de lucru la domiciliu! Din multitudinea de oferte, aici aveti certitudinea ca totul e extrem de serios. Va asiguram contract de comision, transparenta si instruire pas cu pas, in asa fel incat dvs sa va desfasurati in cele mai bune conditii activitatea si sa castigati bani. Insistam ca numai persoanele foarte serioase sa solicite detalii la adresa de email: [email protected]
22 oct, 14:51
dan
Oferta
Flori de onoare şi recunoştinţă la "despărţire" cu drag Vă oferim, pentru consacrare şi bunăvoinţă din toată inima Vă mulţumim. Vă urăm de bine şi de sănătate, s-aveţi linişte în suflet şi succese-n toate. "Sînt frunze care nu se rup oricît ar bate vîntul, sînt oameni care nu se uită oricît ar trece timpul..." Chiar dacă n-am fost printre discipolii Dvs în sala de clasă, am fost studenta Dvs pe didactic.ro Nu ne lăsaţi să ne fie dor de Dvs. La mulţi ani!
22 oct, 13:28
Cristian Stanoevici
constitutional,mai exista si a treia cale?
Ponta sa-si prezinte demisia si sa plece in vacanta unde ii place lui cel mai mult in Romania:in localitatea Dubai?
22 oct, 15:01
Palada Pufosul
nu se fac investitii absolut de loc si sunt bani pentru salarii mari si taxe mici
nu se vor face investitii niciodata,vor fi bani tot timpul
cu timpul,totul va fi ruina
Ponta va fi atunci,totul este posibil, in Las Vegas

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ