Victor Ponta îi răspunde preşedintelui: Corlăţean şi Cazanciuc vor discuta cu consilierii lui Băsescu

| 07 oct, 2013

Premierul Victor Ponta a anunţat la o emisiune televizată că preşedintele Traian Băsescu i-a transmis oficial că vrea să discute de problemele de Justiţie şi de politică externă. Ministrul de Justiţie, Robert Cazanciuc şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean vor reprezenta Executivul la discuţiile cu consilierii preşedintelui.

Premierul Victor Ponta a anunţat că din echipa sa care va discuta pe pactul de colaborare instituţională vor face parte miniştrii de Externe şi de Justiţie, Titus Corlăţean şi Robert Cazanciuc. "Singura diferenţă este că cei doi miniştri au activitate, iar cei doi consilieri ai preşedintelui nu prea fac nimic. Noi am decis anul trecut că România trebuie să evite o nouă criză şi că toate puterile pe care le-a luat abuziv o să-i fie luate. El suna la procurori şi le spunea ce sa facă. Acum văd că l-a sunat şi nu a mai facut ce i-a spus, foarte bine. El împărţea ţara, acum nu o mai împarte, ca nu au vrut oamenii. El suna la primul ministru să-i spună ce să facă, acum poate să sune, îi răspund politicos", a punctat premierul Victor Ponta la Antena 3.

Preşedintele Traian Băsescu face rău României direct sau prin oamenii pe care îi are, prezintă minciuni, acesta este şi unul dintre motivele pentru care oamenii au vrut să-l schimbe.  "Singurul om politic care dă telefoane la procurori este Băsescu. Eu nu am vorbit cu procurorul general, nu am discutat niciodata de numiri, cu excepţia perioadei când eram ministru al Justiţiei.
Cu ministrul Justitiei din Guvern a existat o singura perioada anormală, când era domnul Predoiu, care discuta doar cu domnul Basescu. Noul ministru, ca şi doamna Pivniceru, discută cu premierul, nu cu preşedintele, eu sunt şeful Guvernului şi mă supun Parlamentului", a subliniat premierul.

În ceea ce priveşte opiniile preşedintelui Traian Băsescu, premierul a subliniat că poate să ia doar act de ele.

"Eu nu am făcut un pact cu el, ci cu cetăţenii României, dar nu o să-l mai las niciodată să conducă şi Guvernele şi Parlamentul, şi Parchetele. Am asigurat stabilitatea, dar au venit termenele, a expirat mandatul domnului Morar, s-a dus la Curtea Constituţională. Eu cred că preşedintele foarte des minte, minte de îngheaţă apele. Eu pot să fac un singur lucru: o să-mi văd de treaba de premier, Parlamentul îşi face treaba, iată că şi procurorii încep să nu-i mai asculte ordinele, nu toţi", spus premierul.

În cazul Vosganian a fost o decizie politică

"Cred că Senatul a luat o decizie corectă, cu o majoritate mai mare decat cea a USL. Vosganian nu a vrut să fie o problemă de imagine pentru Guvern şi şi-a dat demisia. A fost o decizie politică. Niciun ministru nu a fost cercetat pentru activitatea din Guvernul Ponta", a spus Ponta.

Premierul a declarat că vânătoarea USL-iştilor este un risc asumat până îşi va termina mandatul Traian Băsescu. "Noi ne-am asumat asta, grav este că această bătălie se da împotriva ziariştilor, a celor care au votat împotriva preşedintelui".

Victor Ponta a anunţat că există deja sute de sesizări penale, cu documente, expertize, transmise către DNA, către Parchete în privinţa guvernării PDL-iste, care a furat de au rupt. "Nu a fost timp să fie niciuna finalizată, au fost alte priorităţi, Antena 3, Silaghi, o sa întrebăm în fiecare zi, aţi cercetat, aţi gasit ceva, poate am gresit noi, daţi-ne un răspuns".

În privinţa suplimentării de personal din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, premierul a afirmat că are priorităţi: "să angajăm medici, profesori, să îi plătim mai bine, deocamdata există personal suficient. "Am de angajat grefieri pentru noul Cod Penal, deci nu putem acum. Toate instituţiile cer măriri de persoanal, însă eu trebuie să stabilesc priorităţi: sistemul sanitar şi educaţia. Dupa ce rezolvam asta, mai vedem".

Despre Codul Rutier

"În cazul Codului Rutier popular ar fi să nu mărim nicio amendă, sa nu facem nimic rău. Scopul este să avem mai multa siguranţă pe şosele, să-i facem pe cei care încalcă legea să plătească.Dacă cel care comite un accident mortal îşi ia dovada de la procuror şi mai conduce doi ani cred ca e un lucru gresit. Daca avem oameni cu 500 de amenzi şi nu le plătesc niciodată... avem sute de mii de amenzi neplătite. Banii din amenzi nu vin la buget, se duc la primarie etc. O să facem un cont unic la trezorerie de amenzi, indiferent unde plăteşti amenda banii intră într-un singur cont. La 50 de zile de la amendă poliţia vede că nu ai plătit amenda şi se suspendă permisul până la plata amenzii şi garantez că oamenii vor plăti".

"În privinţa alcoolului noi aveam o legislatie diferita: este infractiune de la 0,8 la mie, iar în Europa e 0,5. Practica europeană - de la 0 la 0,2 la mie nu e nici măcar contravenţie. Ai ciocnit un pahar de vin, ai o suta de kilograme ca mine, nu e nicio problema. Intre 0,2 si 0,5 e contravnetie, de la 0,5 e infracţiune. Nu am majorat suspendarea permisului până la doi ani decât pentru trecere la nivel pe cale ferată, mersul pe contrasens, cred că la alcool şi la depăşirea cu peste 50 km la oră a vitezei locale".

Despre privatizarea CFR Marfă

"Privatizarea CFR Marfă nu a fost amânată, nu am voie să dau CFR decât dupa ce Consiliul Concurentei şi Comisia Europeană spun că nu concentrează toată piata.  O sa discut cu ministrul Transportului, va spune daca e mai bine să o luăm de la capat şi atunci trebuie să dăm companiei care a câştigat licitaţia cele 30 de milioane de euro depuşi în contul statului".

În ultimii trei ani companiile care au intrat în insolvenţă au creaţe de 10 miliarde de lei, aproximativ 2,5 miliarde de euro. "România nu mai poate fi împărţită între fraierii care plătesc taxe şi impozite şi smecherii care nu plătesc. Am răspunderea ca pentru fiecare angajat firma sa-i plateasca contributia la sanatate, somaj, pensie. Daca nu face asta de doi ani, nu are nicio legatura libertatea presei cu faptul ca se platesc taxe. Eu sunt convins ca toate televiziunile serioase din Romania pot plati angajatilor lor taxele pentru sanatate, pensie si somaj.  Basescu moare de grija celor de la Realitatea, nu au plătit de doi ani, 37 de milioane de lei".


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ