Victor Ponta: O mai bună organizare internă a ANAF este absolut necesară

| 21 mai, 2013

Reducerea costurilor de funcţionare a administraţiei fiscale şi creşterea gradului de colectare a taxelor constituie obiective ale unui program pe care îl va implementa Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), a arătat marţi premierul Victor Ponta.

Victor Ponta a declarat astăzi că proiectul care urmează să fie implementat de ANAF  este un proiect cu Banca Mondială.

"E vorba de reducerea costurilor de funcţionare a administraţiei fiscale, de informatizare şi de o eficienţă mai mare a gradului de colectare. Modul de organizare este însă o strategie publică, nu e ceva secretă, este aprobată de Banca Mondială şi finanţată de Banca Mondială", a spus Ponta, după ce a luat parte la reuniunea Comitetului Nabucco.

Întrebat dacă e posibil ca populaţia din anumite zone ale ţării să plătească taxe mai mici graţie acestui proiect, premierul s-a arătat sceptic în această privinţă. 

"Asta nu cred, din păcate. E posibil următorul lucru: să facem toate procedurile de plată a taxelor, a impozitelor mult mai uşoare, pentru că în continuare se plimbă prea multe hârtii, se aşteaptă prea mult. Adică cel care vrea să plătească taxele încă are probleme. Nu vorbesc de cel care nu vrea, pe care îl căutăm noi în combaterea evaziunii fiscale. Vorbim de compania, de persoana fizică corectă, care vrea să-şi plătească taxele şi impozitele şi trebuie să stea pe la cozi, să umble pe la diverse oficii, or informatizarea sistemului şi debirocratizarea, o mai bună organizare internă a ANAF era absolut necesară", a spus Ponta.

El a susţinut că ceea ce se va implementa în perioada următoare "este şi o schimbare de filozofie a modului în care funcţionează combaterea fraudelor".

Potrivit acestuia, Garda Financiară, Controlul vamal se vor unifica într-o Direcţie Antifraudă, care ar urma să stabilească priorităţi, să identifice marile cazuri de evaziune fiscală.

"La noi se raporta cantitativ câte controale s-au făcut, câte SRL-uri ai cotropit cu controale, or ştim bine care sunt sectoarele în care se face evaziune fiscală şi acolo trebuie să concentrate toate eforturile", a spus Ponta. 

Consiliul director al Băncii Mondiale a aprobat, la sfârşitul lunii aprilie, un credit de 70 de milioane de euro destinat îmbunătăţirii administrării fiscale din România. Creditul are o maturitate de 12 ani, plus o perioadă de graţie de cinci ani, iar data la care ar urma să intre în funcţiune este luna octombrie 2013.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ