Citeşte şi: Gazoductul Iaşi-Ungheni: România şi-a făcut treaba

Anterior, s-a anunțat că Republica Moldova va cumpăra gaz din România, iar prețul va fi de 1010 lei românești, circa 277 de dolari, pentru mia de metri cubi. Plata se va efectua în lei românești.

În acest fel, gazul românesc este cu peste 50 de dolari mai ieftin decât cel rusesc, în condițiile în care de la 1 ianuarie Rusia va exporta gaz către Republica Moldova la un preț de 331,2 dolari pentru mia de metri cubi.

Gazele vor fi livrate de compania OMV Petrom, unul din cei doi mari producători interni de gaze, care a încheiat în decembrie anul trecut un contract pe un an cu compania moldovenească Energocom din Republica Moldova. Transportul gazului va fi asigurat de compania de stat Vestmoldtransgaz din Republica Moldova va asigura serviciul de transport al gazelor naturale prin intermediul gazoductului Iaşi-Ungheni.

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 44 kilometri, a fost finalizată în august 2014 şi a presupus o investiţie de 26 milioane de euro. Un al doilea tronson, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, până la Chişinău, va fi construit în următorii ani.

Conducta are o capacitate anuală de transport de 1,5-2 miliarde de metri cubi de gaze naturale, suficient pentru a acoperi necesarul de consum al ţării vecine, de aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi pe an.

Exporturile României de gaze naturale s-au oprit în 1981, după 22 de ani. Cantitatea totală care a ieşit din ţară a fost de 4,3 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamă cam 40% din producţia anuală a României.