Victor Ponta: Rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 21%

| 19 iul, 2013

Premierul Victor Ponta a precizat că rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 21% şi a adăugat că începe să creadă că obiectivul unei rate de absorbţie de 50%, până la finele anului, nu este unul prea ambiţios.

"Astăzi, pentru că ministrul Teodorovici îmi trimite chiar la doua trei zile: 21 (%, n.r.)... Cereri transmise către Comisia Europeană, certificate de Autoritatea de audit", a precizat premierul, joi seara, la Digi24.

El a adăugat că iniţial nu a crezut că obiectivul ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, poate fi îndeplinit, dar că acum planul de a atinge un grad de absorbţie de 50%, până la finele anului, nu i se mai pare atât de ambiţios.

"Eu n-am crezut în acea cifră - cred că eram la o emisiune la dumneavoastră, în care mi-am exprimat pesimismul. Acum, când am văzut, totuşi, că în câteva luni am triplat, ceea ce n-am reuşit în şase ani, încep să cred că s-ar putea să nu fi fost chiar prea ambiţios", a adăugat premierul.

El a mai precizat că cererile pot fi trimise oficial până la sfârşitul lui decembrie, chiar dacă anul trecut CE s-a confruntat cu un deficit spre final de an.

"Neoficial, anul trecut, pentru prima dată Comisia Europeană s-a trezit ca n-a mai avut bani, la sfârşit, şi a rămas cu un deficit de 11 miliarde de euro, către ţările membre, nu către România. Deci, e evident că, cu cât ne mişcăm mai repede, cu atât mai bine, însă asta nu înseamnă... eventual nu primim banii din 2013, dar îi primim în 2014", a adăugat el.

Rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a ajuns la aproximativ 20%, a precizat premierul Victor Ponta pe 8 iulie.

"Într-un an am ajuns la 20% grad de absorbţie, pornind de la 7%, deci s-a triplat. (...) Avem foarte puţin timp în perioada următoare 2013 - 2014 pentru a mai contracta şi a mai utiliza restul sumelor puse la dispoziţie şi mai ales de la 1 ianuarie 2014 începe noul exerciţiu bugetar", a declarat Ponta.

Ministerul Fondurilor Europene a informat pe 7 iulie că rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a ajuns la peste 19%, ca urmare a solicitării de noi rambursări de fonduri Comisiei Europene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ