VICTOR PONTA: Rolul României este să fie un actor regional, un exportator de securitate şi stabilitate

| 02 oct, 2014

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că rolul României este să fie 'un actor regional, un exportator de securitate şi stabilitate şi, în acelaşi timp, de a fi un participant la proiectele care înseamnă mult mai mult decât soluţionarea unor crize punctuale'.

'România are o perioadă de timp în care trebuie să-şi atingă aceste obiective strategice. Noi lucrăm întotdeauna mai bine când avem un reper foarte clar. Şi, în 2018, statul modern român va împlini 100 de ani de la formarea sa, în 2019, România va deţine preşedinţia semestrială a UE. Deci cred că, în următorii 4-5 ani (...), România va trebui să fie un exemplu de succes în ceea ce priveşte integrarea europeană şi transatlantică', a subliniat şeful Executivului, în deschiderea Conferinţei Bucharest Forum 2014, ediţia a III-a, cu tema ''Deblocarea potenţialului Eurasiei. Decizii strategice pe Noul Drum al Mătăsii'', eveniment organizat joi de Institutul Aspen România, German Marshall Fund of the US, Guvernul României şi Banca Naţională a României.

Potrivit acestuia, rolul pe care România l-a jucat şi îl joacă, acela de a avea privirile şi spre partenerii tradiţionali din estul Europei şi Statele Unite, dar şi spre potenţialii parteneri din Orient, este unul extrem de important.

'Şi capacitatea noastră de a oferi predictibilitate şi stabilitate, viziunea noastră de a lucra cu alţi parteneri din regiune, mă refer la Bulgaria şi Turcia, această capacitate de a nu gândi doar pe termen scurt, măcar în termeni de 5 - 10 ani, este ceea ce avem nevoie să dezvoltăm. Putem să construim poate mai încet, dar sigur , şi putem să beneficiem, în termeni medii şi lungi, ani de zile, de ceea ce facem împreună', a arătat premierul.

Victor Ponta a amintit şi de o 'legendă fundamentală a poporului român', balada Meşterului Manole, ale cărui construcţii de peste zi, se surpau noaptea. 'Şi am aplicat-o de foarte multe ori în viaţa politică şi în ceea ce priveşte viziunile şi proiectele naţionale', a adăugat el, precizând că poziţia României, de poartă a Europei spre Orient, de frontieră a UE şi NATO, reprezintă o uriaşă oportunitate care poate fi folosită sau ratată.

Premierul a mai spus că proiectul privind un nou 'drum al mătăsii' nu este uşor şi se confruntă acum cu noi provocări, care nu au fost anticipate.

'Anul acesta, cred că trebuie să discutăm din nou despre securitatea şi stabilitatea regiunii, pentru că au existat şi există provocări noi, pe care nu le-am anticipat şi nu le-am fi dorit, legate de inviolabilitatea teritorială a unor ţări din regiune - Ucraina, Georgia, Moldova. Există noi provocări legate de relaţia între ţări din regiune şi între comunitatea europeană şi translatantică şi Federaţia Rusă. Cu atât mai mult, cred că obligaţia de a găsi soluţii pentru un proiect strategic, în special economic, este esenţială pentru că, după aceea, trebuie să găsim şi soluţii politice. (...) Trebuie să înţelegem că proiecte mari, care asigură dezvoltarea economică, pace socială de-a lungul celor două continente, asiatic şi european, pot de fapt să impulsioneze soluţionarea crizelor, pot să influenţeze cauzele crizelor pe care acum, la nivel politic, încercăm să le rezolvăm cu soluţii politice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ