VIDEO: De ce zboară păsările în stoluri în formă de V

| 20 ian, 2014

Revista Nature publică un articol care răspunde la o întrebare pe care toţi ne-am pus-o la un moment dat: de ce zboară păsările în formaţii similare literei V?

Nature scrie că această formă ajută păsările să economisească energie, făcând zborul mai uşor, un efect similar fiind întâlnit şi la sportivii care aleargă sau merg cu bicicleta în pluton.

De altfel, urmărind un stol de ibişi chei, specie pe cale de dispariţie, cercetătorii au ajuns la concluzia că, într-o formaţie în V, dacă toate păsările reuşesc să se sincronizeze, atunci fiecare dintre ele exploatează curentul de aer format de aripile păsării din faţă.

Nature scrie că păsările au nevoie să îşi reducă efortul în timpul zborului, deoarece ritmul lor cardiac atinge 400 de bătăi pe minut, mai mult decât dublul pulsului oamenilor când aleargă (180).

În plus, un alt avantaj al zborului în formaţie în V este faptul că în vârful V-ului stă pasărea cea mai experimentată, care ştie cel mai bine drumul.

Tag-uri: mister, pasari
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ