VIRUSUL ZIKA. Biserica braziliană respinge avortul în cazurile de microcefalie

| 11 feb, 09:43

Biserica romano-catolică braziliană a respins miercuri posibilitatea autorizării avortului în cazurile de microcefalie, așa cum dorește Organizația Națiunilor Unite (ONU), spunând că redeschiderea dezbaterii a fost un gest oportunist după explozia de cazuri legate de virusul Zika, transmis de un țânțar, informează agenția France Presse (AFP).

"Microcefalia există în Brazilia de ani de zile. S-a profitat pentru readucerea în discuție a temei avortului", a declarat într-un cotidian local episcopul Leonardo Ulrich Steiner, secretar general al Conferinței naționale a episcopilor din Brazilia (CNBB).

"Promovarea avortului favorizează eugenia, practica selectării oamenilor perfecți", a spus el.

Legea braziliană permite avortul doar în cazuri de viol sau când viața mamei este în pericol și, din 2012, în cazul fetușilor acefali.

Săptămâna trecută, ONU a recomandat țărilor afectate de Zika, virus suspectat că ar provoca o malformație congenitală numită microcefalie (reducerea cutiei craniene, de natură să dăuneze dezvoltării intelectuale), să permită accesul femeilor la contracepție și avort, temă sensibilă în America Latină, zona cea mai afectată de epidemie.

Brazilia este țara cea mai lovită de epidemie, cu 1,5 milioane de persoane infectate de la începutul anului 2015. Mai mult decât atât, din luna octombrie a anului trecut Brazilia a înregistrat o creștere alarmantă a cazurilor de copii născuți cu microcefalie, cu 404 cazuri confirmate și 3.670 de cazuri în curs de examinare.

Focarul de Zika și explozia de cazuri de microcefalie afectează în principal nord-estul țării, unde populația este mai săracă.

Un grup de activiști, avocați și medici a sesizat recent Curtea Supremă, pentru ca această instanță să permită avortul în caz de microcefalie și, de asemenea, în situația în care femeile gravide infectate cu virusul Zika nu doresc să ducă sarcina până la capăt.

Arhiepiscopul de Brasilia și președinte al CNBB Sergio Da Rocha a apărat la rândul său principiul "punerii în valoare a vieții indiferent de condiții". "O calitate a vieții mai scăzută nu înseamnă o diminuare a dreptului de a trăi, cu mai puțină demnitate", a declarat Sergio Da Rocha, citat de AFP, la o întâlnire a Bisericilor creștine.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ