Virusul Zika, nouă ameninţare pentru sănătatea umană

| 22 ian, 17:36

Transmis de ţânţari, virusul Zika, ce afectează din 2015 continentul american, constituie o nouă ameninţare la adresa sănătăţii umane, îndeosebi a femeilor însărcinate, chiar dacă infectarea trece adesea neobservată, transmite vineri AFP, potrivit Agerpres.

În contextul în care virusul a fost semnalat în peste 15 ţări din America Latină, principala teamă este ca acesta să nu provoace malformaţii ale fetusului sau complicaţii neurologice la persoanele contaminate. 

Virusul a fost reperat prima oară în Uganda, în 1947, la o maimuţă. De altfel numele îi vine de la cel al unei păduri din apropierea capitalei ugandeze, Kampala. Zika aparţine aceleaşi familii Flaviviridae ca şi viruşii febrei dengue şi febrei galbene. 

Primul caz uman de febră Zika a fost semnalat în 1968, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

La fel ca dengue şi chikungunya, alte două infecţii tropicale, Zika se transmite prin pişcături de ţânţari de tipul Aedes aegypti şi ţânţari tigru (Aedes albopictus). Insectele pişcă o persoană bolnavă, iau virusul şi contaminează apoi oameni sănătoşi. 

În marea majoritate a cazurilor (70-80%), infecţia trece neobservată. Când se manifestă, simptomele sunt de tip gripal (febrî, dureri de cap), cu erupţii cutanate. Infecţia cu virusul Zika se poate manifesta şi printr-o conjunctivită sau o durere în spatele ochilor, precum şi prin edeme pe mâini sau picioare. 

Au fost puse în evidenţă două tipuri de complicaţii grave: neurologice şi malformaţii ale fetuşilor unor femei bolnave. Însă nu s-a stabilit deocamdată legătura cauzală între virus şi complicaţii. În Brazilia şi în Polinezia Franceză au fost înregistrate complicaţii de tipul sindromului Guillain-Barre, boală autoimună care se manifestă printr-o slăbiciune şi chiar paralizie progresivă a membrelor. În aceleaşi ţări au fost observate microcefalii (dimensiuni anormal de mici ale craniului) şi anomalii ale dezvoltării cerebrale la fetuşi şi nou-născuţi de mame care fuseseră însărcinate în timpul epidemiilor de Zika. 

Un studiu realizat de cercetători brazilieni sugerează că cele mai mari riscuri de malformaţii la bebeluşi se înregistrează când infecţia apare la mame în primul trimestru de sarcină. 

Organizaţia Panamericană a Sănătăţii (OPS) precizează însă că deocamdată nu există "nicio dovadă că Zika ar putea provoca moartea". 

Pentru moment nu există remediu specific şi nici vaccin împotriva acestui virus. Singurele îngrijiri care se pot acorda bolnavilor sunt calmante pentru scăderea durerilor. Ca mijloc de protecţie împotriva pişcăturilor de ţânţari se recomandă purtarea unor haine ample, care să alunge insectele. 

Îndeosebi femeile însărcinate trebuie să fie atente, precizează OPS. O persoană care este deja bolnavă trebuie să se ferească să mai fie pişcată, pentru a opri ciclul de transmitere a bolii. 

Guvernul columbian a sfătuit cuplurile să evite sarcinile în lunile următoare, iar executivul din Salvador a făcut aceeaşi aceeaşi recomandare pentru doi ani din cauza epidemiei din această ţară. Autorităţile din Statele Unite recomandă femeilor însărcinate să evite să se deplaseze în statele afectate de virusul Zika. 

După ce a fost semnalată în Africa, Asia şi în Pacific, boala cu virusul Zika afectează din primul semestru al anului 2015 continentul american, Brazilia fiind statul cu cele mai multe cazuri. Potrivit celui mai recent bilanţ întocmit de OPS (18 ianuarie 2016), peste 15 ţări din America Latină şi Antile înregistrează cazuri de infecţii cu virusul Zika.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ