Vizita lui Victor Ponta în Germania - avantaje pentru economia românească

| 11 iun, 2013

Privită drept un moment de relansare a relațiilor bilaterale dintre România și Germania la nivel politic, vizita lui Victor Ponta la Berlin a avut și o importantă miză economică. De altminteri, acestă miză a fost asumată încă de la început de către premierul român, care a declarat încă înainte de a pleca spre Germania, că partea principală a vizitei este legată de relaţiile economice.

Ceea ce, în fond, este un element de noutate în raport cu coordonatele pe care a fost construită în ultimul timp relația cu Germania. Asumându-și conducerea de facto a politicii externe a României în perioada guvernelor marionetă conduse de Boc și Ungureanu, Traian Băsescu nu a putut niciodată să reprezinte un partener de dialog pentru investitorii germani. Și, ca urmare, deși investițiile germane ocupă un loc important în economia românească, volumul lor a fost până în prezent relativ scăzut, raportat la alte țări europene.

Pentru prima oară după mulți ani însă, situația s-a schimbat. Oamenii de afaceri germani au avut în Victor Ponta un interlocutor adevărat, care dispune de pârghiile necesare pentru a le rezolva problemele și a le facilita drumul investițional în România.

Din punctul de vedere al dialogului cu oamenii de afaceri germani, vizita lui Victor Ponta în Germania a avut mai multe momente interesante. Primul dintre acestea s-a desfășurat în cadrul conferinţei "Cooperarea economică româno-germană: Noi perspective", la sediul Deutsche Bank din Berlin, acolo unde premierul a prezentat oamenilor de afaceri germani câteva din evoluțiile pozitive întregistrate de economia românească. El a oferit asigurări foarte importante legate de viziunea de dezvoltare economică și strategia fiscal-bugetară a României, încredințăndu-i pe oamenii de afaceri că România își va menține predictibilitatea fiscală prin păstrarea cotei de 16%. Totodată, premierul a vorbit despre preocuparea guvernului pentru modernizarea infrastructurii și plata arieratelor acumulate de către statul român față de firmele germane.

Dialogul cu oamenii de afaceri germani a culminat cu vizita la fabrica din Stuttgart a Daimler. Această vizită a oferit prilejul unei noi discuții cu conducerea gigantului german, care este pe cale să își deschidă o fabrică la Cugir. Ea reprezentat totodată un semnal gerneral al seriozității și deschiderii cu care guvernul pe care îl conduce abordează relația cu firmele germane care investesc în România.

Eforturile premierului Victor Ponta de a recalibra relația cu Germania și a așeza în centrul ei dezvoltarea componentei economice nu i-au lăsat indiferenți pe investitorii germani. Cea mai bună dovadă în acest sens este faptul că la finalul vizitei în Germania, Victor Ponta aduce deja în România un nou mare investitor, care se va alătura Daimler, Bosch și celorlalte mari firme germane deja prezente în țara noastră. Ceea ce este fără îndoială o veste foarte bună pentru România, în condițiile fiecare investiție atrasă înseamnă noi locuri de muncă și venituri mai multe la bugetul de stat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ