Viziune de penelist nou – tăiem tot și facem deficit zero

| 08 dec, 2014

Gherghe Ialomițianu a dat încă o dovadă de gândire găunoasă „de dreapta”. În loc să apere interesul țării sale, el a sărit repede în pat cu „dușmanul” pentru a crea probleme actualei guvernări.

În timp ce toată lumea a căzut de acord că un deficit bugetar de 0,9% ar pune serios bețe în roate dezvoltării României, fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, s-a trezit să vorbească și să dea dreptate FMI, afirmând că cererea reprezentanților instituției este legitimă. Înțeleg să faci opoziție puterii, dar până la un punct, să te oprești atunci când interesele țării sunt lezate. Prin declarațiile sale, Ialomițianu pare genul de persoană care ar găsi scuze rușilor dacă aceștia s-ar hotărî să anexeze Dobrogea, de exemplu, pe modelul Crimeei.

Citeşte şi: FMI a renunţat la ţinta de deficit bugetar de 0,9% (UPDATE)

Declarațiile fostului ministru PDL sunt și mai hilare dacă ne uităm pe datele din 2010 și 2011, ani în care a fost ministru al Finanțelor, și vedem că România a avut atunci un deficit bugetar de 6,58%, respectiv 4,35% din PIB. Păi bine, măi, Gheorghe, vii acum și dai lecții, ne spui că ar fi ok un deficit de 6 ori mai mic decât ai avut tu?

Ca să vedeți ce bun ministru a fost, iată ce declara în octombrie 2011 despre reîntregirea salariilor bugetarilor: „Nu trebuie să luăm măsuri de dragul anului electoral și la jumatea anului să ne cerem scuze. Nu putem să luăm unele măsuri, de reducere a impozitelor și taxelor, de majorare a unor cheltuieli, fără să avem certitudine că lucrurile acestea sunt realizabile”. Opt luni mai târziu, premierul Victor Ponta, proaspăt venit la guvernare, a reîntregit aceste salarii, pentru care domnul Ialomițianu spunea că nu sunt bani. Au trecut doi ani de atunci și măsura a rămas în vigoare.

Citeşte şi: Controversele dintre Victor Ponta şi FMI iau amploare. Liderii politici îşi aruncă vorbe dure: Ruşine

Așadar, dacă atunci când deficitul era mai mare, Ialomițianu spunea că nu are de unde să dea bani pentru reîntregirea salariilor, deși a fost contrazis flagrant prin fapte de guvernul Ponta, ce va face în 2015, dacă PNL va veni la guvernare, iar el își va recăpăta postul de ministru, așa cum vehiculează presa? De unde va tăia Ialomițianu bani, ca să se încadreze în deficit? La ce cheltuieli va renunța? Întrebările sunt retorice, deoarece răspunsul este evident: din salarii, va tăia din salarii și va reduce cheltuielile cu personalul. De ce? Pentru că a mai făcut asta o dată și pentru că PDL trebuie să își umple iarăși cuferele, după o campanie electorală pentru prezidențiale care s-a dovedit a fi destul de costisitoare. Kerosenul e mai scump decât motorina autocarelor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

11 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 dec, 2014
Catalin Banica
Speculativ nedocumentat articolul. Chestia urmatoare fiind o gogomanie care ar putea intra in categoria perlelor: " Prin declarațiile sale, Ialomițianu pare genul de persoană care ar găsi scuze rușilor dacă aceștia s-ar hotărî să anexeze Dobrogea, de exemplu". Deficit inseamna cheltuieli mai mari decat venituri. Si cel mai mic intreprinzator stie ca este profitabil in momentul in care veniturile ii sunt mai mari decat cheltuielile. Cu atat mai mult cand cheltuielile inseamna consum si nu cheltuieli de dezvoltare. Deficitul de 0,9% propus de catre FMI trebuie conexat cu ceea ce guvernul Ponta a facut cheltuieli in avans pentru 2015. Acele cheltuieli insumate cu acest 0,9% se duc la peste 1,4% pe care l-a propus initial guvernul. Deci este o eludare a adevarului daca nu o dezinformare. Autorul articolului pomeneste de deficitul din 2010 si 2011 (vizibil in scadere) in perioada de criza dupa un deficit de 8% "realizat" de catre guvernarea Tariceanu. Deci in scadere de la an la an. Eu l-as sfatui pe autorul articolului sa mai invete ceva economie daca nu cumva este animat de rea intentie. Dar nu economia sugativei bugetare ci aia reala a micului si mediului intreprinzator care stie cum se fac bani si cum trebuiesc cheltuiti. Macar atat. Interesul national nu este chetuirea banului public in consum ci in dezvoltare. Dezvoltarea creeaza locuri de munca, venituri mai mari, implicit venituri mai mari la buget.
09 dec, 2014
argus
prostul satului
ialomiteanu este chintesenta prostiei fara limite. In ultimele luni aparitiile lui tot mai numeroase pe "sticla"dovedesc ca omul este pur si simplu idiot, nu intelege nimic dar le stie pe toate. Si pentru ca nu este suficient ca este "prostul satului",mai este si violent in limbaj. Un fanfaron care ajuta noul pnl sa se faca de ras. Continuati....
09 dec, 2014
ion
Bai,daca nu va pricepeti decat sa aruncati cu noroi,mai bine lasati-va de meserie !!! SUNTEI DOAR NISTE COZI DE TOPOR SA ARUNCATI CU CACAT SI ATAT !
Ce comparati deficitul din 2010 cu cel de acum? BAI ! ATUNCI ERA CRIZA MONDIALA !!!! SI MTO-ul e o obligatie impusa de UE pentru a preintampina o situatie dezastruoasa in cazul unei noi crize mondiale !!!
DE CE NU O CRITICATI PE CRETINA DE MINISTRU DE FINANTE DE ACUM? PE D-NA USTUROI ??????
09 dec, 2014
lui nea "usturoi" ion
Nea "usturoi" ion , fa si dumneata Harvard si dupa aceea mai poti sa vorbesti. Poate acolo inveti sa nu te adresezi cu apelativul de "cretin" ,ca cine zice acela este....
09 dec, 2014
neaion
Ce ofticat esti neaion ca nu ai reusit sa faci si tu Harvard....
09 dec, 2014
sabin
PAI ASRIA SUNT CEI CARE VOR SA GUVERNEZE TARA AU UITAT CE DEFICIT AVEAU CAND ERAU LA PUTERE MIA SCARBA DE EI
08 dec, 2014
bazil
liberalism my ass
Bai noul PNL. noi l-am ales pe Iohannis nu pentru ca vechii prosti Ialomilitianu, Igas, Turcan, Anastase si alti incompetentzi sa fie in guvern, faceti-i si voi prefecti sau ambasadori in burkina faso daca le tre' o sinecura

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ