Voinea (BNR): Băncile au executat 316 imobile deținute de persoane fizice. Alte 5.230 de executări silite în derulare

| 16 feb, 22:43

Băncile comerciale au executat, până în prezent, 316 imobile depuse garanție de persoane fizice pentru credite imobiliare, iar alte 5.230 de proceduri de executare silită sunt în derulare în prezent, a anunțat marți viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat pe marginea Legii privind darea în plată, potrivit Agerpres.

"Până acum au avut loc 316 executări silite la credite cu garanții imobiliare. Din 2008 încoace. Și avem în prezent în procedură 5.230 de cazuri de executări silite", a precizat Voinea.

Oficialul BNR a precizat că nu este vorba de 800.000 de credite cu probleme, pentru că există 1,5 milioane de credite contractate de persoane fizice, din care 480.000 sunt ipotecare. "Să ne lămurim: nu sunt 800.000 de debitori. Noi avem 1,5 milioane credite, din care ipotecare sunt 480.000", a spus Voinea.

În plus, în cazul în care cei cu credite ipotecare ar apela la darea în plată ar pierde avansul și ratele plătite până acum, sumă care se ridică la aproximativ 10 miliarde de lei la nivelul tării.

Proiectul de Lege privind darea în plată a primit, marți, aviz favorabil din partea Comisiei de Buget din Senat, cu o serie de amendamente, respectiv înlocuirea sintagmei "persoană fizică" cu "consumator" și prelungirea termenului de notificare de la 15 la 30 de zile, timp în care se suspendă orice plată a debitorului pentru creditul respectiv și orice acțiune de executare.

În schimb, propunerile Băncii Naționale a României (BNR) de plafonare a sumei creditului la 150.000 de euro și condiția ca debitorul să aibă un grad de îndatorare mai mare de 65% au fost respinse. De asemenea, a fost respins și amendamentul depus de inițiatorul Legii, deputatul Daniel Zamfir, care prevedea ca persoanele care au fost executate silit deja, dar au rămas cu datorii la bancă, să le fie șterse aceste datorii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ