Voinea: Riscul de creştere uşoară a inflaţiei din cauza creşterii accizei la carburanţi este nesemnificativ

| 28 noi, 2013

Riscul de creştere uşoară a inflaţiei din cauza creşterii accizei la carburanţi în 2014 este nesemnificativ, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la Palatul Parlamentului.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea a declarat că o uşoară creştere a inflaţiei, dar în interiorul prognozei Băncii Naţionale a României, de până la 3,5%, nu este periculoasă pentru economie. De asemenea, ministrul a subliniat că riscul de creştere uşoară a inflaţiei din cauza creşterii accizei la carburanţi în 2014 este nesemnificativ, conform Agerpres.

Ministrul delegat a explicat că preţul la pompă are două componente - cotaţia internaţională a ţiţeiului şi impozitele, iar o creştere mică a impozitelor va fi compensată de scăderea cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului, aşa cum arată toate prognozele specialiştilor.

"Vreau să fac o clarificare în urma unei declaraţii care a fost scoasă din context. Nu am făcut legătura de cauzalitate între creşterea accizei şi riscul de deflaţie, însă ceea ce am spus - şi rămâne valabil în continuare - este faptul că o uşoară creştere a inflaţiei, dar în interiorul prognozei BNR, de până la 3,5%, nu este periculoasă pentru economie. Nici acest risc de creştere uşoară a inflaţiei nu este semnificativ, din două motive - scăderea cererii în economiile emergente şi detensionarea unor puncte de conflict politic, în special pe relaţia cu Iranul, ceea ce a făcut ca în ultimele săptămâni preţul internaţional al ţiţeiului să scadă semnificativ şi prognozele specialiştilor să fie că acesta va continua să scadă, deci va compensa eventualul impact al creşterii accizei. Sunt două componente ale preţului la pompă - cotaţia internaţională a ţiţeiului şi impozitele, dacă impozitele cresc un pic sunt compensate pe viitor de scăderea cotaţiei pe pieţele internaţionale", a arătat ministrul Liviu Voinea.

În 2014, accizele vor fi calculate pe pe baza cursului de schimb din octombrie 2012 şi indexate cu rata inflaţiei, iar la produsele energetice utilizate drept combustibil pentru motor, respectiv benzină cu plumb, benzină fără plumb, motorină şi kerosen, se va introduce o acciză suplimentară de şapte eurocenţi pe litru.

Ministerul Finanţelor estimează că noile măsuri fiscale ce vor fi aplicate în anul 2014 vor aduce la buget încasări de 4,963 miliarde de lei, potrivit Raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2014 şi perspectiva acesteia pe anii 2015 - 2017, publicat la mijlocul lunii pe site-ul MFP.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ