Volodimir Zelenski: „Doar protecţia deplină a cerului ucrainean va salva atât Ucraina, cât şi Europa!”

| 18 noi, 08:18

 

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut joi seara partenerilor occidentali să asigure „protecţia deplină a cerului ucrainean” în condiţiile în care ţara sa se confruntă cu un val de atacuri cu rachete din partea Rusiei.

 

 

„Încă o dată şi încă o dată, le repetăm partenerilor noştri că numai protecţia deplină a cerului ucrainean va salva atât Ucraina, cât şi Europa de multe posibile escaladări ale agresiunii ruseşti şi va încuraja cu siguranţă Rusia să pună cu adevărat capăt războiului”, a declarat Volodimir Zelenski, în condiţiile în care Ucraina se confruntă cu valuri de atacuri cu rachete din partea Rusiei.
Preşedintele ucrainean s-a referit şi la ideea negocierilor cu Moscova, pe care a respins-o, spunând că această opţiune nu ar aduce cu adevărat pacea, ci este doar o stratagemă propagandistică a Kremlinului pentru a câştiga timp.
Protecţia aeriană ar putea aduce o pace reală, „nu genul de propagandă care sună acum de la Kremlin despre presupusa disponibilitate pentru negocieri, pentru a câştiga timp şi a aduna forţe pentru o nouă ofensivă”, a spus Zelenski.
În context, el a mulţumit Finlandei şi Suediei pentru deciziile privind noile pachete de asistenţă în domeniul apărării. „Acest lucru este foarte important. Fiecare astfel de decizie a statelor le face co-autoare ale victoriei noastre şi ale păcii viitoare”, a spus preşedintele Ucrainei.
În mesajul său zilnic transmis joi seară, Zelenski a anunţat că şapte cadavre au fost recuperate dintre rămăşiţele unei clădiri rezidenţiale distruse de bombardamentele ruseşti miercuri seară într-o localitate din regiunea Zaporojie, dar bilanţul ar putea creşte. De asemenea, zeci de persoane au fost rănite într-un atac cu rachete în Dnipro, potrivit News.ro.
Zelenski a spus că Ucraina se confruntă în continuare cu întreruperi de urgenţă ale energiei electrice, după un nou val de atacuri cu rachete ruseşti, în timp ce temperaturile au scăzut spre limitele îngheţului.
„În acest moment, peste 10 milioane de ucraineni sunt lipsiţi de electricitate”, a anunţat el.
Este acelaşi număr care era şi marţi seara, când asupra Ucrainei a avut loc un atac cu rachete fără precedent de la începutul războiului, care a vizat cu precădere infrastructura energetică.
În mesajul său video zilnic, Zelenski a declarat joi că echipele fac tot posibilul pentru a normaliza alimentarea cu energie electrică, dar au avut loc noi „întreruperi de urgenţă ale alimentării cu energie electrică, pe lângă cele planificate pentru stabilizare”.
Majoritatea penelor de curent sunt în regiunile Vinniţia, Odesa, Sumî şi Kiev, a precizat preşedintele.
Iasno, furnizor de energie electrică din Kiev, a anunţat că oraşul s-a confruntat toată ziua cu opriri de urgenţă ale curentului electric, reţeaua având mai puţin de jumătate din alimentarea normală. Compania a precizat că inginerii energeticieni încearcă să stabilizeze sistemul pentru a evita daune şi mai mari.
Pe de altă parte, Zelenski a salutat reînnoirea pentru patru luni a acordului privind exportul de cereale pe Marea Neagră, precum şi verdictul din Olanda în cazul doborârii zborului MH17, tragedie petrecută în Ucraina în 2014, când toate cele aproape 300 de persoane aflate la bordul aeronavei au murit.
Zelenski a precizat că de la 1 august, de când a funcţionat acordul pentru cereale, peste 450 de nave au părăsit porturile transportând  în total 11 milioane de tone de grâne având ca destinaţie cu precădere ţări din Africa, dar şi Bangladesh, China, India, Indonezia, Turcia şi ţări din Uniunea Europeană.
El a menţionat şi o altă iniţiativă ucraineană, „Cereale din Ucraina” (Grain from Ukraine), spunând că mai multe ţări, între care Germania, Polonia, Belgia, Japonia, Turcia şi SUA, au fost de acord să se alăture. Preşedintele a promis că va oferi cât de curând mai multe detalii despre cum va funcţiona această iniţiativă.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ