Cresc salariile în educaţie şi sănătate

| 04 oct, 2013

Conform declaraţiilor ministrului Finanţelor, viitorul buget va avea ca prioritate investiţiile, dar cu o grijă deosebită pentru asigurarea finanţărilor necesare în cele două domenii amintite, sănătatea și educația.

Dacă nu eşti atent la evoluţiile de dincolo de conflictele politice cotidiene, ai putea fi tentat să crezi că pe scena politică din România domină doar scandalul, de cele mai multe ori declanşat şi întreţinut cu bună ştiinţă de la Cotroceni. În realitate însă, în planul guvernării există rezultate palpabile şi se fac eforturi mari pentru a fi asigurată o bună guvernare. Desigur, aceste evoluţii nu sunt nici pe departe la fel de fertile mediatic precum conflictele şi, prin urmare, se vorbeşte puţin spre deloc despre acest plan al guvernării.

Aşa se face că anunţul ministrului Chiţoiu prin care se preciza că Educaţia şi Sănătatea vor primi mai mulţi bani de la buget în 2014 a trecut aproape neobservat. Conform declaraţiilor ministrului Finanţelor, viitorul buget va avea ca prioritate investiţiile, dar cu o grijă deosebită pentru asigurarea finanţărilor necesare în cele două domenii amintite mai sus. "În proiecţia pe anul 2014 avem ca priorităţi atât domenii cum sunt sănătatea, educaţia, să acordăm sume mai mari de bani faţă de bugetul pe anul 2013, dar ne interesează foarte mult să acordăm o prioritate mai mare obiectivelor de investiţii”, a sublniat Daniel Chiţoiu.

Altfel spus, sunt create premisele pentru ca sistemul sanitar şi cel de învăţământ să beneficieze de fondurile necesare pentru a continua eficientizarea şi reformele interne, dar mai ales pentru a fi asigurate creşteri salariale pentru angajaţii din cele două domenii. Creşterea anvelopei salariale, prin cuprinderea în bugetele ce vor fi alocate Sănătăţii şi Educaţiei a finanţărilor care să permită indexările, era o măsură aşteptată. Astfel, vor fi soluţionate nu doar revendicările angajaţilor din sistem, dar vor fi puse bazele unui mecansim echitabil prin care medicii şi profesorii să fie remuneraţi cum se cuvine, stopându-se exodul de resursă umană. Este binecunoscut că medicii rezidenţi au ales în foarte multe cazuri job-uri mult mai bine plătite în spitale din afara ţării, în timp ce profesorii – atât cei tineri, cât şi cei cu vechime – s-au reoreientat de multe ori către mediul privat, în căutarea unor venituri mai mari. Suplimentările financiare promise de ministrul Chiţoiu pentru următorul exerciţiu bugetar vor rezolva în primă fază problemele de subfinanţare.

Desigur, este imperios necesar ca alocările de bani suplimentari să fie totuşi echilibrate, în acord cu anvelopa bugetară. De aceea, şi indexările salariale trebuie operate etapizat, în funcţie de situaţia din economia reală, pentru a nu ne găsi din nou în situaţia recent depăşită de a finanţa cu bani împrumutaţi deficitele înregistrate în diferite domenii. În acest sens, alocările bugetare mai consistente trebuie dublate şi de cheltuirea mult mai judicioasă a banului public.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ