Vosganian: România a avut Parlament unicameral doar în dictaturi

| 13 iun, 2013

Românii ar trebui să înţeleagă că România nu a avut Parlament unicameral decât în dictatură şi că în nicio ţară nu s-a trecut la unicameralism decât prin lovitură de stat, a spus, astăzi, vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian.

"Eu, în privinţa asta, am un singur lucru să spun poporului român - referendumul a fost organizat fără o informare corectă, prealabilă şi fără o dezbatere reală. Nimeni, în mod real, nu credea că referendumul va trece, de aceea referendumul a fost ignorat, în perioada campaniei electorale. Românii trebuie să ştie că niciodată, în istoria modernă a României, când România a fost democratică, România nu a avut Parlament unicameral. România a avut Parlament unicameral numai în dictaturi. Nu există în lume nicio ţară democratică de mărimea României care să aibă Parlament unicameral. În nicio ţară nu s-a procedat de la bicameralism la unicameralism decât prin lovitură de stat sau lovitură sângeroasă", a spus Vosganian.

El a mai afirmat că nu există nicio ţară care de bună voie să treacă de la bicameralism la unicameralism, ci s-a făcut asta numai după schimbări de regimuri, revoluţii sau instaurări de dictaturi. "Nu putem renunţa la tradiţiile noastre democratice pentru capriciile clasei politice de la începutul secolului 21", a mai spus Vosganian.

Pe de altă parte, el a apreciat că ar trebui micşorat numărul parlamentarilor, dar asta nu înseamnă că trebuie să se treacă la unicameralism sau să nu se respecte principiul reprezentativităţii.

Referitor la respectarea voinţei românilor, Vosganian a spus că ar fi mai utilă o informare mai corectă a acestora, pentru că uneori se poate ajunge la rezultate, în urma unui referendum, care nu ar fi în acord cu voinţa de ansamblu a cetăţenilor. El a explicat că a pune o temă pentru un referendum implică o mare răspundere şi necesitatea de a informa corect.

"Românii doresc să o ducă mai bine, dacă am fi făcut prin anul 2000 un referendum privind întoarcerea la comunism, românii ar fi votat categoric pentru reîntoarcerea la comunism. Dacă astăzi se face un referendum privind introducerea pedepsei cu moartea, românii vor vota pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, ceea ce practic ne-ar scoate din UE. Din respect faţă de poporul român trebuie să ne alegem temele pentru referendum cu mare atenţie", a adăugat liberalul.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, acum două zile, că a declanşat procedura unui nou referendum, care cuprinde două întrebări - dacă românii doresc Parlament unicameral şi un Legislativ cu 300 de membri.

"Misiunea mea este să apăr interesele poporului român până la capăt. De aceea, în această după-amiază, am declanşat procedura unui nou referendum, cu două întrebări: dacă românii doresc Parlament unicameral şi dacă doresc să aibă un Parlament cu 300 de membri. Sigur, procedura este la început. Revizuirea Constituţiei nu s-a încheiat şi mai există şansa ca plenul Parlamentului să vină la respect faţă de poporul român", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, criticând faptul că actuala putere nu doreşte să ţină cont, în procesul de revizuire a Constituţiei, de referendumul din 2009.

La 22 noiembrie 2009, a fost organizat al cincilea referendum naţional de după 1989, pentru trecerea de la Parlamentul bicameral (137 de senatori şi 334 deputaţi) la un Parlament unicameral (până la 300 de deputaţi). La referendum, care s-a organizat concomitent cu alegerile legislative, s-au prezentat 9.320.240 din totalul de 18.293.277 de cetăţeni cu drept de vot, adică 50,95%.

Conform BEC, 77,78% dintre alegători au răspuns cu Da pentru trecerea la un Parlament unicameral şi 22,22% cu Nu. Totodată, 88,84% dintre români au răspuns cu Da pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 şi 11,16% cu Nu. Astfel, referendumul a fost validat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ