Vrea Băsescu să dea vina pe Corlățean pentru ca este ignorat de Putin?

| 26 iul, 2013

După ce a agitat apele în relația cu Rusia, președintele Băsescu pare să fie interesat să se reapropie de Moscova și și-ar dori o întâlnire la cel mai înalt nivel, cu Vladimir Putin.

Invitat la Digi24, consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a afirmat că în opinia sa, o întâlnire între şeful statului român şi omologul sau rus va fi posibilă cât mai curând dacă va exista un interes al Ministerului de Externe în acest sens. Declarația este deosebit de interesantă, sub cel puțin două aspecte.

Primul este acela că ea face publică intenția președintelui de a avea o întâlnire la cel mai înalt nivel cu Vladimir Putin, semn că Traian Băsescu dorește să încerce o detensionare a relațiilor cu Moscova, față de care a avut în nenumărate ocazii comentarii și ieșiri nediplomatice, care l-au transformat într-un fel de persona non-grata pentru Kremlin.

Ultima ieșire de acest tip a avut loc în contextul recentei vizite desfășurate în Republica Moldova. Cu acest prilej, Traian Băsescu a declarat că Republica Moldova are "obligaţia să lupte pentru fiecare palmă de pământ care îi aparţine", indiferent de aranjamentele administrative din fosta URSS.

Declarația a fost prompt taxată de către Kremlin. Astfel, directorul adjunct al Departamentului Informaţie şi Presă din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a catalogat atacurile preşedintelui român la adresa Rusiei pe subiectul reglementării problemei Transnistriei drept incorecte şi lipsite de temei.

Mai mult, Zaharova a atras atenția că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu nu sunt în linie cu "vizita de succes" facută pe 9 iulie în Rusia de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean și cu redimensionarea relațiilor dintre București și Kremlin pe care aceasta a generat-o. În contextul acestei declarații, dorința președintelui de a se întâlni cu Vladmir Putin pare foarte puțin probabil să devină realitate.

Iar aici intervine cel de-al doilea element demn de remarcat din declarația lui Cristian Diaconescu: pasarea responsabilității pentru organizarea vizitei exclusiv în sarcina MAE. În contextul recentelor succese în planul relațiilor externe înregistrate de către premier și de către guvernul său, Traian Băsescu încearcă să arate românilor că rămâne activ pe acest palier și că poate fi în continuare util României.

Ultimul lucru care i-ar trebui președintelui în aceste condiții ar fi ca Kremlinul să îi trântească ușa în nas. Dar, cum șansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mari, Traian Băsescu încearcă să se asigure că va avea măcar la îndemână un țap ispășitor în sarcina căruia să arunce responsabilitatea pentru propriul eșec. Ca urmare, președintele pune presiune prin intermediul consilierului său asupra MAE, sugerând că dacă întâlnirea cu Vladimir Putin nu va avea loc, de vină este șeful diplomației române, iar nu faptul că a făcut tot posibilul pentru a-și ostiliza Kremlinul.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 iul, 2013
alex
Presedinte zinzanie,este neinteles de intreg mapamondul,este un ingeras in devenire,oare cind o fi minunea?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ