Augustin Zegrean, reales preşedinte al CCR pentru încă trei ani

| 10 iun, 2013

Judecătorul Augustin Zegrean a fost reales, luni, preşedinte al Curţii Constituţionale a României pentu un mandat de încă trei ani.

Înainte de numirea sa, Zegrean a spus că fiecare grupă de trei judecători - numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de şeful statului - are dreptul să propună câte un candidat la funcţia de preşedinte al CC, potrivit mediafax.

"Cei nouă îi votează pe cei trei candidaţi. Dacă sunt trei şi toţi trei au acelaşi număr de voturi, se trag la sorţi doi dintre ei, care merg mai departe. Dacă sunt doar doi, cel care are jumătate plus unu din voturi devine preşedinte. Dacă au voturi egale, se merge mai departe şi mai încearcă o dată", a spus Zegrean înaintea şedinţei de la CC în noua formulă.

Augustin Zegrean a fost desemnat pe 17 iunie 2010 în funcţia de conducere a instituţiei, pe care o poate ocupa trei ani. Potrivit Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu i-au înlocuit la Curtea Constituţională pe judecătorii Acsinte Gaspar, Ion Predescu şi Aspazia Cojocaru, cărora le-a expirat mandatul pe 8 iunie.

Printr-un decret din 18 aprilie 2007, preşedintele Traian Băsescu l-a numit judecător al Curţii Constituţionale pe Augustin Zegrean, care şi-a intrat în funcţie în 13 iulie 2007, mandatul său expirând în 2016.

Potrivit articolul 5 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, CC se compune din nouă judecători numiţi pentru un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit, trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. De asemenea, acelaşi articol prevede că CC se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

În articolul 61 din Legea 47/1992 se precizează că judecătorii CC trebuie sa aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior, iar funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.â

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ