Zegrean: Nu am făcut nimic dezastruos în decizia CCR privind interceptările. Cei cu fapte penale nu scapă nepedepsiţi

| 10 mar, 12:29

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a afirmat joi că niciunul dintre cei care au făcut fapte penale nu va scăpa de pedeapsă ca urmare a deciziei CCR privind neconstituţionalitatea dispoziţiilor din Codul de procedură penală, potrivit Agerpres.

Aceste dispoziţii prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de "organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei", ci şi de "alte organe specializate ale statului". 

"Puteţi fi siguri că nimeni din cei care au făcut fapte penale nu va scăpa de pedeapsă datorită acestei decizii. Nici cei care au fost deja definitiv condamnaţi, nici cei care urmează să fie de acum înainte condamnaţi", a declarat Zegrean, potrivit Realitatea TV. 

El a subliniat că urmărirea penală se făcea şi atunci când nu erau interceptări, iar legea spune cine trebuie să o facă. 

"Nimeni nu scapă datorită acestei decizii pentru că urmărirea penală s-a făcut şi când nu se făceau interceptări, urmărire penală se va face întotdeauna şi legea spune cine trebuie să o facă. Ştiţi că în Anglia nu se pot folosi interceptările ca probă în proces? Şi nimeni nu a fost condamnat, nu cred, doar pe o înregistrare. Dacă înregistrarea nu e susţinută de probe, nu poate fi nimeni condamnat", a susţinut Zegrean. 

El a subliniat că "uneltele" cu care se face interceptarea sunt ale statului român, iar ceea ce trebuie rezolvat este cine le foloseşte. 

"Ce a fost până la data deciziei rămâne bun făcut, ce va fi de la decizie încolo va fi altceva. Şi de la decizie încolo nu se schimbă lumea, nu se dărâmă lumea. Doar urmărirea penală se va face de către cei care trebuie să facă urmărirea penală, adică procurorii şi poliţia judiciară. Noi nu am făcut nimic dezastruos în decizia asta. Am înlăturat de acolo două-trei cuvinte, am spus şi alte organe specializate ale statului pentru că nu se înţelegea nimic. Acum am aflat şi noi cine era organul ăla specializat al statului care făcea interceptări", a precizat Zegrean. 

Curtea Constituţională a României susţine că nicio reglementare din legislaţia naţională în vigoare, cu excepţia dispoziţiilor art. 142 alin. (1) din Codul de procedură penală, nu conţine vreo normă care să consacre expres competenţa unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ