Rtv: Parlamentul se va pronunţa săptămâna viitoare asupra referendumului iniţiat de Traian Băsescu

| 12 iun, 2013

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, la România TV, că este probabil ca Parlamentul să se pronunţe asupra referendumului iniţiat de preşedintele Traian Băsescu referitor la Parlamentul unicameral, cu maxim 300 de membri, săptămâna viitoare, marţi sau miercuri.

Valeriu Zgonea a anunţat că, împreună cu Crin Antonescu, preşedintele Senatului, va convoca Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru luni, la ora 13.30. Conform procedurii, Birourile Permanente vor cere comisiilor juridice reunite elaborarea unui raport privind referendumul, raport ce va fi dezbătut în plen, informează Rtv.net.

"Parlamentul, conform ultimelor decizii ale Curţii Constituţionale, nu se poate opune decât prin tertirpuri organizatorice. Preşedintele este singurul care poate convoca un referendum pe probleme de interes naţional, dar avizul consultativ al Parlamentului este obligatoriu ca procedura să fie îndeplinite. Din punct de vedere juridic, cererile preşedintelui se introduc cu prioritate pe ordinea de zi a Birourilor Permanente reunite", a explicat Zgonea paşii procedurali care urmează cererii lui Traian Băsescu de convocare a unui nou plebiscit.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a estimat că votul privind avizul consultativ ar putea fi dat de către plenul reunit în cursul zilei de marţi, în care este oricum programată o şedinţă comună a celor două Camere, sau celei de miercuri.

Întrebat dacă este posibil ca referendumul dorit de Traian Băsescu să aibă loc în cursul acestei veri, Zgonea a răspuns: "Mai mult ca sigur. După ce avizul este dat, preşedintele are 30 de zile să anunţe Guvernul privind data referendumului".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, că a demarat procedura declanşării unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral şi 300 de parlamentari.

Traian Băsescu a mai precizat că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.

"Am demarat procedura declanşării unui nou referendum. Revizuirea Constituţiei nu s-a încheiat şi mai există şansa ca plenul Parlamentului să vină la respect faţă de poporul român. Mai există şansa ca Curtea Constituţională să respingă o lege care nu ţine cont de referendum. Am declanşat procedura şi voi emite decretul în funcţie de ce se întâmplă în Parlament şi la Curtea Constituţională. Voi da posibilitatea românilor să se pronunţe, din nou, dacă doresc Parlament unicameral şi cu 300 de parlamentari", a explicat Băsescu.

Preşedintele a declarat că atitudinea Parlamentului, a majorităţii USL, privind modificarea Constituţiei, este una "care nu este compatibilă cu statul de drept şi care creează un precendent extrem de periculos, în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor".

De asemenea, şeful statului a spus că acest decret va fi emis şi în funcţie de ce se întâmplă cu Legea referendumului, "în aşa fel încât acest referendum să beneficieze şi el de avantajul de a fi validat cu 30 la sută".

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ