Zgonea: Discriminarea pozitivă pentru romi încearcă să reducă decalajele dintre grupurile sociale

| 21 ian, 14:10

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat că societatea românească a creat discriminare pozitivă pentru romi încercând să reducă decalajele dintre grupurile sociale.

"Trebuie să ne gândim la politicile publice. Educația este singura șansă a acestei comunități de a-și arăta valoarea pentru societatea românească", a afirmat, joi, Valeriu Zgonea, la conferința cu tema "1856-2016: Situația romilor din România la 160 de ani de la dezrobire".

Potrivit acestuia, în 2015 Guvernul a adoptat "Strategia de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2015 — 2020", document ce include recomandările europene privind incluziunea romilor și este în concordanță cu Strategiile aprobate anterior în acest domeniu.

"Strategia a fost lăudată la Bruxelles", a spus Zgonea.

Președintele Camerei Deputaților a menționat că rezultatele unui proiect aplicat în comunitățile de romi din Oltenia sunt foarte bune — "98% dintre copiii romi care au fost la grădiniță sunt acum la școală și 65% dintre aceștia au o frecvență bună și foarte bună".

El a apreciat inițiativa deputatului Nicolae Păun datorită căruia pe 20 februarie, în fiecare an, este marcată "Ziua Dezrobirii Romilor din România", evenimentul de joi fiind un prim act al acestei aniversări.

"Cred că este momentul în care să arătăm lucrurile bune pe care le-am făcut, (...) dar și lucrurile pe care nu le-am tratat cu seriozitate la un moment dat și care apoi s-au întors împotriva societății și ne-au creat mai mult probleme. Este vorba de recunoașterea unor greșeli ale societății românești și de identificare a unor soluții", a adăugat Zgonea.

Președintele Camerei Deputaților consideră că titulaturile diferite, de 'nomazi' și 'romi', folosite, începând din anii '90, pentru cei din vestul și, respectiv estul Europei, au creat "discriminare în cadrul etniei".

Zgonea susține că România poate fi "un model de succes" în zona balcanică pentru integrarea romilor și că trebuie stimulată 'creativitatea' acestei etnii — ușurința de a întreprinde un business, apetența pentru arte, capacitatea de a se adapta rapid unei situații.

"România este un model pentru promovarea și protecția minorităților. (...) Putem aplica un model de succes. România este în epicentrul unor astfel de proiecte și modele de succes pentru zona balcanică. În continuare, în Balcani, sunt foarte multe comunități de romi, în care atacul de tip rasist e unul zilnic, iar inegalitățile în societate sunt absolut normale", a mai spus Zgonea.

Dezbaterea a fost organizată joi la Palatul Parlamentului de Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D) reprezentată de europarlamentarul Damian Drăghici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ