Damian Drăghici: Romii din România sunt departe de ieşirea din criză

| 21 ian, 18:02

Europarlamentarul Damian Drăghici consideră că, în cea mai mare parte, comunitățile de romi din România sunt departe de a fi găsit soluția pentru ieșirea din criza de dezvoltare în care se află, romii acuzând o lipsă a sentimentului de apartenență la comunitatea locală.

"După 160 de ani de la dezrobire, majoritatea romilor se simt în continuare fără rădăcini în comunitatea locală. (...) Decalajul pe care romii îl au de recuperat transcende nivelul economic, de unde și eșecul. Unul dintre aspectele de menționat în discuția despre decalajul dintre comunitățile rome și celelalte grupuri etnice majoritare în fiecare regiune a țării este lipsa sentimentului de apartenență la comunitatea locală. Această realitate este determinată de perioade cum ar fi cea a robiei, când romii erau separați de neromi, iar acest fapt s-a perpetuat de-a lungul timpului, determinând, în mare măsură, caracterul marginal pe care îl au comunitățile rome în societatea actuală", a afirmat europarlamentarul, care a moderat joi dezbaterea "1856-2016: Situația romilor din România la 160 de ani de la dezrobire", desfășurată la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

Robia romilor a durat mai mult de cinci secole în Țările Române, regimul de sclavie impus romilor de pe teritoriul României fiind aproape la fel de lung cu cel din Rusia.
"Cei 500 de ani de robie au lăsat urme adânci în evoluția comunităților de romi care se confruntă și în prezent cu problema sărăciei extreme, lipsa de integrare în procesele economiei moderne și un acces sporadic la educație. Pe lângă problema dezvoltării, lunga perioadă de sclavie a dus la divizarea grupurilor de romi care nu au găsit nici în prezent suficiente resurse interne pentru a furniza o identitate comună a romilor", se arată în comunicatul citat.
"Dezrădăcinarea, complicată de sărăcie, a dus și la valul migrator al romilor din România spre țările Uniunii Europene. Deși problema comunităților de romi din Europa a fost în permanență pe agenda Comisiei și a Parlamentului European, nu putem vorbi nici de o politică comună a țărilor pe acest subiect și nici de rezultate palpabile. Teama mea cea mai mare este că, sub asediul noilor valuri de migratori veniți din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Europa va trece problema romilor în plan secund. Aceasta ar fi cu adevărat o mare dezertare a Europei față de o comunitate care are nevoie de ajutor și integrare de secole", a mai spus Damian Drăghici.
Conferința de joi a fost prima dintr-o serie care urmează a fi organizate de către Grupul S&D din Parlamentul European și Damian Drăghici, în perioada 21 ianuarie — 20 februarie, în contextul marcării pe 20 februarie a 160 de ani de la dezrobirea romilor din Principatele Române.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ