Ziua persoanelor vârstnice – ce a făcut Guvernul Ponta în ultimii doi ani pentru pensionari

| 01 oct, 2014

Începând de miercuri, pensionarii care au încasat în plus bani de la stat ca urmare a erorilor comise de funcționarii publici vor fi scutiți de la plata datoriilor. Cu ocazia intrării în vigoare a legii privind amnistia fiscală a pensionarilor se va pune capăt unei drame prin care au trecut 50.000 de vârstnici care se aflau în imposibilitatea de a returna bani încasați.

Pensionarii care nu au restituit încă sumele datorate vor fi scutiţi de la înapoierea banii datoraţi. În ceea ce îi privește pe pensionarii care au plătit sumele necuvenite, statul le va restitui banii începând cu 1 ianuarie 2015, în tranşe egale pe o perioadă de cel mult cinci ani.

Cu ocazia zilei persoanelor vârstnice, premierul Victor Ponta le-a trimis pensionarilor un mesaj, în ședința de Guvern de miercuri, asigurându-i că își va păstra angajamentele luate față această categorie socială și că „nimeni nu le va mai tăia niciodată niciun leu”. „Azi este Ziua persoanelor vârstnice şi vreau să vă rog, doamnă ministru, să transmiteţi asociaţiilor de pensionari că ne-am făcut datoria faţă de ei şi ne facem în continuare şi că nimeni nu o să le mai taie niciodată niciun leu din ceea ce au câştigat în mod cinstit şi corect printr-o muncă de o viaţă întreagă”.

Încă de la preluarea mandatului, cabinetul condus de Victor Ponta a manifestat o preocupare pentru soarta pensionarilor. Printre primele măsuri luate de executiv a fost îndreptarea măsurilor nedrepte luate de guvernele portocalii care au atentat la veniturile modeste ale pensionarilor.

Pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale persoanelor vârstince, guvernul condus de Victor Ponta a indexat pensia în raport cu rata inflației la începutul anului, fiind de altfel și singurul executiv din ultimii ani care a respectat și aplicat legea. Astfel, pensiile au fost indexate cu 4% începând cu luna ianuarie a anului trecut, valoarea punctului de pensie crescând de la 732,8 lei la 762,1 lei. În acest an, veniturile vârstnicilor au crescut cu 3,76%, peste rata inflației de 1,55%, ceea ce a constituit o majorare consistentă a veniturilor acestor categorii de persoane ignorate ani la rândul de cabintele portocalii.

Pe lângă majorarea veniturilor pensionarilor, cabinetul s-a preocupat și de soarta bătrânilor care se află într-o situație economică dificilă, acordându-le acestora o serie de ajutoare sociale. Una dintre măsuri a vizat acordarea unor ajutoare de încălzire pentru a tempera efectele negative pe care le-ar fi avut noile tarife la gaz. Pe de altă parte, cabinetul a introdus ajutoare de încălzire şi pentru utilizatorii care folosesc curentul electric, protejând astfel pensionarii de majorarea tarifului la energia electrică.

Mulțumită măsurilor luate în cei mai bine de doi ani de mandat, cabinetul condus de premierul Victor Ponta a reușit să amelioreze condiția pensionarilor, care în perioada guvernelor girate de Traian Băsescu au dus un trai de subzistență. Deși în acest moment pensia medie nu este substanțială, cu toate acestea actuala coaliție guvernamentală își va direcționa în continuare resursele pentru asigurarea unui trai decent persoanelor vârstnice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ