Ziua Z la PNL: Cătălin Predoiu, noul candidat al liberalilor la Primăria Capitalei. Marian Munteanu s-a retras

| 20 apr, 18:09

Marian Munteanu s-a retras din cursa pentru Primăria Capitalei. Anunțul a fost făcut în jurul orei 18:00, la finalul ședinței PNL. Noul candiat va fi Cătălin Predoiu.

UPDATE 19.01 "Îmi cer scuze pentru eventuală comunicare deficitară. Am sesizat de o săptămâna atacuri care au avut virulentă atacurilor din 90, de multe ori acelaşi interes, o dorinţa pe care nu o pot înţelege de a face PNL să rămână fără candidat proproiu. Îi asigur pe toţi că acest lucru nu se va întâmplă niciodată", a declarat Alina Gorghiu, co-președinte al PNL. "Decizia de azi a fost luată împreună cu Marian Munteanu iar proiectul va rămâne comun. Sunt multe calomnii, multe lucruri contrafăcute din viaţă domniei sale. Îi mulţumesc că nu a lăsat să fie prejudiciată imaginea PNL. Fără nicio ezitare, o să vedeţi că proiectele comune vor ezită fără nicio întârziere. Pentru mine nu e relevant câte candidaturi are PNL, putea să aibă 20, dacă la sfârşit când tragem linie avem un vot mai mult decât PSD. Noi ne dorim o discuţie pe proiectul pe capitală, pe programele pe care le avem, şi apelul nostru e la un discurs raţional şi mai puţin emoţional, cum am văzut până acum", a spus Gorghiu.

Co-vicepreședintele PNL a spus că nu consideră o greșeală propunerea lui Marian Munteanu. "O retragere e un gest mai mult decât onorabil. Faptul că în spaţiul public au fost emise din diverse interese controverse şi scenarii pe care dl Munteanu le-a demontat... Aş fi preferat că aceşti oameni să îşi spună părerea în partid, au avut ocazia să voteze. Actele de curaj nu se fac public, se fac în interiorul PNL. Nu vreau să fac că domniile lor, să prejudiciez imaginea PNL", a mai declarat Gorghiu.

Conform lui Vasile Blaga, celălalt co-vicepreședinte al partidului, PNL  cerut CNSAS să se rezolve problema iviţa în spaţiul public dacă a fost, dacă nu a fost într-o relaţie cu securitatea dl Marian Munteanu. "Dânsul din 2005 a făcut o astfel de adresa şi nu a primit niciun răspuns. Încă de luni am adresat şi am înregistrat o cerere că să lămurească clar despre ce e vorba. Vă garantez nu numai că dl Predoiu va fi ultimul candidat, va garantez că va fi viitorul primar", a afirmat Blaga.

 

UPDATE 18.43 "Sunt onorat să vă anunţ că după ce ne-am consultat împreună în PNL, am decis să îmi asum candidatura la primăria generală a Capitalei", a declarat Cătălin Predoiu, noul candidat al PNL la Primăria Capitalei. "Sunt foarte emoţionat, nu va ascund, dar gândurile mele sunt extrem de limpezi şi voinţă mea extrem de hotărâtă. Mă angajez în faţă tuturor bucureştenilor, în faţă membrilor PNL şi ai dreptei în general, că voi concura cu toată energia şi competenţă mea pentru victoria PNL, pentru victoria dreptei. Bucureştiul are nevoie de o administraţie europeană, cinstită. În 2018 aniversăm 100 de ani de la Marea Unire. În 2019 Bucureştiul va fi capitală unui stat care va prelua preşedinţia UE. Până atunci vom rezolva împreună toate problemele oraşului. Bucureştenii au nevoie de infrastructură, de şcoli şi grădiniţe mai multe, de un sistem sanitar modern şi performant", a spus Predoiu.

Conform acestuia,  Bucureştiul e un oraş unde cultură şi credinţele sunt la ele acasă. "Azi bucureştenii sunt batjocoriţi în trafic, sufocaţi de o administraţie ineficientă, plătesc un cost al vieţii mult prea ridicat fără a primi servicii de calitate. Va chem alături de mine că să ne schimbăm cu toţii viaţă în bine. Mâine voi cere partidului votului pentru această candidatura. Le cer liberalilor să fie alături de mine, să fie învingători. Le cer să învingem din nou, aşa cum am făcut în 2014 pentru că, da, vom învinge. Rămân ataşat viziunii mele de a deschide partidul spre societatea civilă, de a ne uni forţele cu oameni din societatea civilă. Îi adresez lui Ciprian Ciucu invitaţia de a veni alături de mine", a mai declarat Predoiu.

UPDATE 18.39 "Mi-am închipuit că nu e deloc uşor întâi să vorbesc după dl Marian Munteanu, pe care îl cunosct din Piaţă Universităţii, şi care a făcut un gest cum rareori se întâmplă printre noi, noi românaşii", a declarat președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus.

"Am pierdut un primar şi am câştigat un membru de valoare al PNL. Această este credinţă mea, mai ales după îndelungată discuţie telefonică pe care dl Munteanu a avut bunăvoinţa să mă sune şi să lămurim lucrurile. Am o datorie de onoare. Mi-am dat seama că dl Munteanu ia în considerare faţă de această atmosfera pe care eu nu o înţeleg, de ostilitate, împotriva unui om de care eu nu mai ştiam nici de bine nici de rău, după ce l-am cunoscut un Piaţă Universităţii. Am fost doborât de fel de fel de întrebări în legătură cu persoană dansului. Am spus că eu nu l-am votat împotriva. Chestia cu securitatea? Eu am luptat doi ani, dar discuţia pe care am avut-o prieteneşte cu dl Munteanu de la care am înţeles că e profund afectat de reacţia publică.
Să ştiţi că cine a lucrat de aici a ştiut unde trebuie să dea la baza. I-am spus singură soluţie pentru care nu avem niciun temei să va retragem încrederea noastră şi candidatura, numai un gest de înalta ţinută omenească şi boierească, aş zice, în sensul bun al cuvântului, e să faceţi dvs acest gest. Ştiu că nu e uşor să va cer, dvs hotărâţi .E de datoria mea că preşedinte de onoare să-i spun dl Munteanu că gestul sau mă onorează şi pe mine, că îl asigur de întreagă mea preţuire şi sunt convins că vor veni împrejurări nu într-un viitor foarte îndepărtat de a putea să colaborăm.
Va felicit pentru gestul dvs", a declarat Quintus.

UPDATE 18.21 Potrivit unor surse politice, Cătălin Predoiu a fost convins de liderii PNL să accepte candidatura la Primăria Capitalei. Decizia este cu atât mai neaşteptată cu cât Predoiu a refuzat în repetate rânduri să-şi asume candidatura. Întrebat dacă Predoiu ar fi candidatul PNL la Bucureşti, Teodor Atanasiu, şeful de campanie al PNL, a răspuns: „Dacă nici liderul PNL Bucureşti nu e bun, atunci cine?“

„Împrejurările m-au făcut să răspund la o mulţime de lucruri. Această campanie m-a forţat să dau răspunsurile cuvenite la întrebări. Singurul meu obiectiv a fost binele bucureştenilor, de aceea am răspuns invitaţiei onorabile. Din nefericire, această campanie nu a fost întâmpinată de toată lumea aşa cum a trebuit”, a spus Munteanu.

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat miercuri, înainte de şedinta PNL,  că nu consideră oportună retragerea lui Marian Munteanu şi a susţinut că împotriva acestuia se duce o ''campanie furibundă'' cu acuzaţii despre care CNSAS şi alte instituţii ''poate ne vor spune cândva adevărul

''De vreo zece zile e o campanie furibundă în România, în care aflu despre Marian Munteanu fie că e înalt, fie că e prea mic, fie că e ultraortodox, fie că a colaborat cu comuniştii, cu Securitatea lui Ceauşescu — lucruri care se bat cap în cap — fie că e legionar, fie că e comunist.

Deci, de la o extremă la alta. Aştept şi eu cu interes. Poate după 26 de ani de la Revoluţie, CNSAS şi cu celelalte instituţii ale statului, plătite din bani publici, ne vor spune cândva adevărul, fiindcă este inadmisibil ca cetăţenii să rămână în această incertitudine după atâta timp'', a afirmat Atanasiu.

El a subliniat că nu este cazul ca PNL să discute despre alt candidat.

''Marian Munteanu a spus foarte clar: 'Dacă există vreun document sau o instituţie care să certifice că eu am vreun amestec în trecutul meu cu lucruri dubioase şi ruşinoase, îmi retrag imediat candidatura şi dau în judecată pe cel care mă calomniază în acest fel'. Dacă îşi va retrage candidatura, normal că va trebui să schimbăm candidatul, dar la ora asta nu e cazul. Nu şi-a retras candidatura şi nu cred că este cazul să discutăm despre un alt candidat'', a conchis el.

La ora transmiterii acestei ştiri, Atanasiu s-a alăturat liderilor Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Cătălin Predoiu şi Cristian Buşoi în cadrul unei sedinţe în care se va discuta situaţia lui Marian Munteanu.

Noua rundă de discuţii la nivelul conducerii PNL are loc după ce marţi seara a fost convocată o şedinţă extraordinară la care au fost chemaţi şi candidaţii PNL pentru Bucureşti, surse liberale precizând că formaţiunea ia în calcul retragerea candidaturii lui Marian Munteanu, contestată de mai multe ONG-uri, dar şi de voci liberale şi chiar de către doi dintre candidaţii PNL la primăriile de sector - Ovidiu Raeţchi şi Răzvan Mironescu - care au anunţat că nu vor face campanie alături de candidatul pentru Primăria Capitalei.

PNL şi SAR au solicitat CNSAS să îl verifice pe Marian Munteanu.

Acest demers vine şi în contextul în care Marian Munteanu a refuzat să semneze şi declaraţia de integritate lansată de România Curată pentru toţii candidaţii la alegerile locale, declaraţie în care şi-ar fi asumat mai multe criterii de integritate, inclusiv faptul că nu a fost colaborator al fostei Securităţi.

La rândul său Marian Munteanu, a declarat la sosirea în sediul PNL, că va discuta cu liderii liberalilor care sunt reacţiile în urma evenimentelor recente, afirmând că este în continuare dispus să ajute partidul, însă, se pare că "pentru unii încercarea este prea grea.

"Am o discuţie acum cu conducerea partidului să vedem care sunt reacţiile în urma diferitelor lucruri care se petrec. (...) Sunt probleme. S-au retras deja doi, trei primari, care nu sunt de acord cu zona civică din care provin sau poate nu sunt de acord cu lucrurile care s-au tot spus. Atacurile au fost foarte puternice. Nu mulţi rezistă la presiune. Presiunile astea sunt fleacuri pentru mine", a declarat Marian Munteanu.

Marian Munteanu a susţinut că nu are nicio problemă legată de ancheta CNSAS. "Nu am ce să dovedesc că nu sunt (colaborator al Securităţii-n.r.)”, a declarat Marian Munteanu, precizând că miercuri trebuia să semneze Declaraţia de Integritate şi să îşi depună candidatura

"Eu nu am nicio problemă legat de nimic. Am avut o problemă legată de armament. 12 ani, 14 ani s-a scris peste tot. Acum două zile a venit un istoric şi a spus că <>. La vremea respectivă când a apărut problema cu armamentul dezminţirea nu a apărut mică şi nu a gasit-o niciun istoric. Peste o săptămână, două, o lună, trei, când se va rezolva şi altă chestiune o să vedeţi tot aşa într-o notă mică”, a spus Munteanu.

Munteanu le-a spus jurnaliştilor că trebuie să admită că toate lucrurile care s-au spus până acum despre el au fost false, afirmând că „vor mai apărea vreo două pentru că oamenii care fac contra-campanie, neavând ce să îi reproşeze, nu vin cu nimic concret. "Suntem într-o ţară în care de 25 de ani se fură, milioane, sute de milioane, miliarde şi ei caută că eu am fost acum 20 de ani la nu ştiu ce adunare, că nu ştiu ce s-a interpretat că nu am spus bine. M-aţi văzut de zece zile tot explicând, sunt lucruri mărunte până la urmă", a mai spsu Munteanu.

Întrebat dacă le va spune liderilor PNL că rămâne candidatul liberalilor la PMB, Marian Munteanu a afirmat că nu îi este firică şi că a venit să ajute.

„Mie nu îmi este frică, teamă, nu am lucruri care să îmi fie imputate. Sigur, că poate să îmi fie imputat că programul meu nu este bun, deşi până acum nu ştiu dacă m-a înterbat cineva ceva legat de program", a mai spus Munteanu.

Întrebat dacă se va retrage dacă PNL îi va cere, Munteanu a spus că „asta este cu totul altă discuţie”.

„Eu am venit să ajut. Am fost rugat să vin să ajut. (…) Sunt un om corect. Era o situaţie dificilă şi am venit să ajut. Mă duc acum să am o discuţie, să vedem care este situaţia pentru că eu şi acum doresc să ajut. Doresc o soluţie bună pentru că nu am venit să candidez pentru mine, am venit în primul rând să îi ajut pe bucureşteni. M-am bucurat că există posibilitatea ca anumite idei care vin din zona civică din care provin să poată să fie susţinute mai bine de un partid puternic, acela ar fi fort un lucru bun. Am venit cu inima deschisă îna ceastă chestiune. Am prevăzut că vor urma foarte multe atacuri pentru că am trecut prin asta şi tot trec de 20 de ani, lucruri care pe mine nu mă emoţionează, însă, se pare că pentru unii încercarea este prea grea", a spus Munteanu.

Întrebat dacă a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis în ultimele zile, Munteanu a afirmat că situaţia în care se află nu este una de interes pentru preşedinţie, afirmând că nu a avut onoarea să discute cu Iohannis.

Tag-uri: marian munteanu, PNL
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 apr, 07:41
asuciu
predoiu si pora
avem in tara noastra draga doua ciocanitori cu pepepe prediu si ziarista pora la care li se impulica limba in gura dar numai cand vorbesc pora tine cu chelul chior din basarabi iar predoiu cu pdl sub acoperire
21 apr, 07:37
asuciu
predoiu
un orator grc a tinut pietre in gura pana a putut vorbi corect demostene il chema predoiu ar trebui sa tina pietre in gura pana dupa alegeri

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ