Cade un MIT. Un secret despre EMINESCU ascuns cu sfinţenie ani de zile a fost divulgat

| 31 oct, 2014

Prefectul judeţului Botoşani a divulgat un secret ascuns aproape 26 de ani de autorităţile locale. Lacul cu nuferi de la Ipoteşti, obiectiv turistic naţional „vândut” ca loc de inspiraţie al lui Mihai Eminescu, nu este decât o invenţie din perioada comunistă.

Povestea lacului cu nuferi din Ipoteşti a început în 1988, când membrii partidului din acea vreme pregăteau serbarea de 100 de ani de la moartea poetului. I-au cerut şefului Oficiului de Gospodărire a Apelor din acea vreme, actualul prefect al judeţului Botoşani, să amenajeze un lac, exact aşa cum este descris cel din opera poetului. Au găsit o baltă dintr-o pădure din Ipoteşti şi s-au apucat de treabă.

„Acolo era un lac colmatat, noi l-am decolmatat cu utilaje, cu tracțiune prin cablu, am făcut insula, care trebuia legată de mal cu un pod. S-au adus şi nuferii gabeni, s-au plantat copaci în zonă, s-a făcut aleea de la cabana din parcarea lacului”, povestește Costică Macaleți, prefectul de Botoșani, citat de digu24.ro.

Citeşte şi: La 125 de ani de la moartea lui Eminescu: dezvăluiri SENZAȚIONALE despre BOALA, AGONIA și MOARTEA poetului

Mitologia s-a impus şi lacul artificial a devenit unul din principalele obiective turistice ale judeţului. Istoricii, printre care şi Gelu Dorian, angajat al Direcţiei de Cultură din judeţ, au atras atenţia în zadar autorităţilor că lacul nu este cel eminescian.

„Am menţionat foarte clar atunci că locul lacului nu este.... Şi I.D Marin, în cartea lui, la fel menţionează, că acel lac la care se presupune că mergea Eminescu, se întâlnea cu Casandra, cu iubita lui la 14 ani, era mai în colo, la 500 de metri”, spune Gelu Dorian, angajat al Direcţiei de Cultură Botoşani.

Cu toate acestea, reprezentanţii Memorialului Mihai Eminescu îl prezintă în continuare ca fiind lacul de inspiraţie al poetului.

„Dacă sunt întrebată dacă acesta este lacul la care ajungea Mihai Eminescu eu le spun că da, pentru că aşa am primit şi eu informaţii şi am citit”, spune Oana Buzatu, muzeograf la Memorialul Mihai Eminescu.

„Cum s-a obţinut, că s-au adus nuferi, că s-a adus nămol ca să prindă nuferii, sunt atâtea poveşti! Asta e partea a doua. Atât timp cât s-a creat lacul, să fie al lui Eminescu, hai să-l lăsăm aşa cum este!”, îndeamnă Daniel Tupiluș, directorul-adjunct al Memorialului Mihai Eminescu.

Locuitorii din zonă nici nu concep însă ca lacul cu nuferi să fi fost creat artificial.

„Nu, eu de copil de când m-am născut şi de la părinţii mei ştiu că aici a fost lacul cu nuferi, lacul lui Mihai Eminescu”, spune o localnică.

Creaţia comunistă se află la 5 kilometri de Ipoteşti şi acolo se ajunge printr-o alee creată special prin pădure.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

15 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 noi, 2014
violeta
INTERESANT!!!
Oferte de lucru pentru toti! Oferta este deja un fenomen! Foarte multi oameni lucreaza cu noi! Asiguram contract legal! Au fost trimise deja primele castiguri! Avem dovada platilor! NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati 300 dolari lunar, lucrand ca operator online, 3 ore pe zi! Va expediem detalii, daca trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
05 noi, 2014
li chioru'
NOROC
CE NOROC PE VOI! HALAL!!!!! MAI RAR NEICUSORILE.
MAMA VOASTRA ESTE TOT TIMPUL GRAVIDA.
02 noi, 2014
Radu Chiritoiu
Romanii sunt mari mesteri in a-si da cu parerea. E o blasfemie sa vorbesti contra de Eminescu. Foarte frumos ca s-a facut lacul lui Eminescu din poezie. Voi ce faceti? Vorbiti sa va aflati in treaba! Si daca se gasesc destepti sa investigheze daca era sau nu roman atunci cati romani genii avem. Aaah? Sa multumim lui Dumnezeu ca Eminescu a scris in limba romana ca ne-a ramas noua si copiilor nostri ceva urias si inestimabil. Subscriu umil la un citat celebru "Generatia mea le-a stiut pe de rost, generatii de tineri le vor murmura si de acum inainte in primavara vietii cat va dura pe lume dulcea limba romaneasca" (Mihail Sadoveanu)
02 noi, 2014
yakcin
crucitule esti jidan
daca era ovrei nu ii detesta,
cum a facut-o cand era redactor sef
in perioada interbelica
cand s-a umplut moldova de ovrei, din rusia
ce fugeau pt ca au fost descoperite protocoalele inteleptilor sionului in care il injurau pe isus . . .
si probabil a avut loc rervolutia bolsevica pt ca toti din jurul lui stalin erau ovrei
01 noi, 2014
Gigi Crucitu'
La recensamantul din 1930, in Calinesti, Suceava, locul unde s-a nascut tatal lui Mihai Eminovici distributia populatiei era urmatoarea: 87,8% romani, 4,7% ruteni, 3,5% rusi si 4% evrei. Din toate natiile e clar ca tatal "Leceafarului" nu putea fi nici roman, nici rutean nici rus. Deci ramane numai evreu. Oricum roman nu era
03 noi, 2014
ene
Bă băiatule eşti bolnav rău de tot, evreu eşti numai dacă mama e evreică, Raluca lui Juraşcu din Joldeşti era româncă get beget, asta e ca să-ţi arăt cât de canalie eşti, nici tata lui Eminescu nu a fost nici rus, nici rutean, iar evreu a fost tat-tu.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ