Cade un MIT. Un secret despre EMINESCU ascuns cu sfinţenie ani de zile a fost divulgat

| 31 oct, 2014

Prefectul judeţului Botoşani a divulgat un secret ascuns aproape 26 de ani de autorităţile locale. Lacul cu nuferi de la Ipoteşti, obiectiv turistic naţional „vândut” ca loc de inspiraţie al lui Mihai Eminescu, nu este decât o invenţie din perioada comunistă.

Povestea lacului cu nuferi din Ipoteşti a început în 1988, când membrii partidului din acea vreme pregăteau serbarea de 100 de ani de la moartea poetului. I-au cerut şefului Oficiului de Gospodărire a Apelor din acea vreme, actualul prefect al judeţului Botoşani, să amenajeze un lac, exact aşa cum este descris cel din opera poetului. Au găsit o baltă dintr-o pădure din Ipoteşti şi s-au apucat de treabă.

„Acolo era un lac colmatat, noi l-am decolmatat cu utilaje, cu tracțiune prin cablu, am făcut insula, care trebuia legată de mal cu un pod. S-au adus şi nuferii gabeni, s-au plantat copaci în zonă, s-a făcut aleea de la cabana din parcarea lacului”, povestește Costică Macaleți, prefectul de Botoșani, citat de digu24.ro.

Citeşte şi: La 125 de ani de la moartea lui Eminescu: dezvăluiri SENZAȚIONALE despre BOALA, AGONIA și MOARTEA poetului

Mitologia s-a impus şi lacul artificial a devenit unul din principalele obiective turistice ale judeţului. Istoricii, printre care şi Gelu Dorian, angajat al Direcţiei de Cultură din judeţ, au atras atenţia în zadar autorităţilor că lacul nu este cel eminescian.

„Am menţionat foarte clar atunci că locul lacului nu este.... Şi I.D Marin, în cartea lui, la fel menţionează, că acel lac la care se presupune că mergea Eminescu, se întâlnea cu Casandra, cu iubita lui la 14 ani, era mai în colo, la 500 de metri”, spune Gelu Dorian, angajat al Direcţiei de Cultură Botoşani.

Cu toate acestea, reprezentanţii Memorialului Mihai Eminescu îl prezintă în continuare ca fiind lacul de inspiraţie al poetului.

„Dacă sunt întrebată dacă acesta este lacul la care ajungea Mihai Eminescu eu le spun că da, pentru că aşa am primit şi eu informaţii şi am citit”, spune Oana Buzatu, muzeograf la Memorialul Mihai Eminescu.

„Cum s-a obţinut, că s-au adus nuferi, că s-a adus nămol ca să prindă nuferii, sunt atâtea poveşti! Asta e partea a doua. Atât timp cât s-a creat lacul, să fie al lui Eminescu, hai să-l lăsăm aşa cum este!”, îndeamnă Daniel Tupiluș, directorul-adjunct al Memorialului Mihai Eminescu.

Locuitorii din zonă nici nu concep însă ca lacul cu nuferi să fi fost creat artificial.

„Nu, eu de copil de când m-am născut şi de la părinţii mei ştiu că aici a fost lacul cu nuferi, lacul lui Mihai Eminescu”, spune o localnică.

Creaţia comunistă se află la 5 kilometri de Ipoteşti şi acolo se ajunge printr-o alee creată special prin pădure.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

15 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 noi, 2014
Gigi Crucitu'
Cel mai mare poet al romanilor era evreu. Eminovici
01 noi, 2014
daniel-mostoles
vrajeala
cine stie ce rechin imobiliar a tintit zona si vrea profit maxim,nimic nou in ROMANIA lui pontix...inducerea in eroare a romanului,adormirea lui cu snoave si povesti comuniste,bla-bla,la treaba baieti ca i-am mai fraierit o data !INCA O DATA,DAR ..pana cand mai frate ?
01 noi, 2014
violeta
Cele mai noi oferte de lucru! Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul "Info" la adresa de email: [email protected]
01 noi, 2014
lulu
Nu e nici un secret, cei din Ipotesti stiu asta din totdeauna, lacul adevarat exista si acum, inainte de 1940 proprietarul terenului a taiat padurea lacul ramanand in camp, in rest comunistii au cautat mai la vale un lac in padure si asa s-a prostit rumanul.
31 oct, 2014
Toader
Solutii Uimitoare pentru Combaterea Crizei Economice Cele mai noi locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au in
Solutii Uimitoare pentru Combaterea Crizei Economice


Cele mai noi locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul "Info" la adresa de email: [email protected]


http://locuridemuncaintimpdecriza.blogspot.com.es/2014/10/cele-mai-noi-locuri-de-munca.html

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ